Regeerakkoord: veel zorg maar geen eigen regie voor oudere

Array

De CSO, koepel van de ouderenorganisaties de Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM, ziet in het regeerakkoord veel van haar eigen speerpunten terug. Niet eerder kreeg ouderenzorg in een regeerakkoord zoveel aandacht. Maar er zijn ook twijfels.

Menswaardige zorg

Met veel punten in de paragraaf ouderenzorg is de CSO het eens. 12.000 extra medewerkers en betere kwaliteit in de instellingen is een belangrijke verbetering. Na alle bezuinigingsrondes biedt dit weer uitzicht op menswaardige zorg. Dat het Persoonsgebonden Budget in de wet wordt veranderd en de keus voor kleinschalige zorg, is prima. De CSO hecht aan een zorgomgeving, waarin ruimte is voor eigen gewoonten en cultuur. In kleinschalige voorzieningen komt leefstijlgerichte zorg het best tot z’n recht. En uiteraard vindt de CSO het ook belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben om te douchen en in de buitenlucht te vertoeven als ze dat willen.

Geen eigen regie
Bij de doorvertaling naar de organisatie van de langdurige zorg zijn we minder blij met de koers van deze coalitie. De coalitie kiest voor uitvoering van de AWBZ door de verzekeraars en niet voor de eigen regie van ouderen zoals bepleit door de CSO. De ouderenorganisaties hebben samen met de clientenorganisaties een voorstel gedaan, waarin de client zelf meer zeggenschap krijgt over de uitvoering van de zorg. Dit voorstel zou moeten worden overgenomen.

De CSO gaat ervan uit dat de nieuwe coalitie met de voorgestelde verbeteringen van de ouderenzorg voortvarend aan de slag gaat. We willen graag actief meedenken over hoe de veranderingen hun beslag moeten krijgen. De voorgenomen bezuinigingen op subsidies in de VWS begroting moeten dan uiteraard niet de ouderenorganisaties treffen.
De CSO is de koepel van ouderenorganisaties. Ruim een half miljoen ouderen zijn georganiseerd bij de lidverenigingen Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM. Hoofdtaak van de CSO is de collectieve belangenbehartiging van ouderen op rijks- en Europees niveau.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen