Richtlijn voor gebruik van HPV test in bevolkingsonderzoek aangepast

Array

Richtlijn voor gebruik van HPV test in bevolkingsonderzoek aangepast door Werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie

De werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie heeft een richtlijn “Validatie HPV-testen t.b.v. HPV-triage” aangepast naar de meest recente ontwikkelingen voor detectie van HPV in het bevolkingsonderzoek. Voornaamste reden is dat het gebruik van de HPV test leidt tot detectie van aanzienlijk meer hoog-risico afwijkingen.

Welke testen vallen binnen de aangepaste richtlijn?
Voor triage- en screeningsdoeleinden kunnen alleen klinisch gevalideerde HPV testen worden gebruikt die voldoen aan testrichtlijnen. Zulke richtlijnen zijn recent door een internationaal consortium opgesteld (Meijer et al., 2009a,b). De klinisch gevalideerde testen zijn, zijn de Hybrid Capture 2 (HC2; Qiagen; Terry et al., 2001) en de GP5+/6+-PCR-EIA (Snijders et al., 2005) testen voor hoog-risico HPV typen (Arbyn et al., 2006; Bulk et al., 2007; Ronco et al., 2006a,b; 2010; Mayrand et al., 2007; Cuzick et al., 2006). Deze testen bieden tevens een hoge inter- en intra-laboratorium reproduceerbaarheid (Castle et al., 2004; Carozzi et al., 2005; Jacobs et al., 1999). Meer informatie is te vinden op www.pathology.nl.

Bron: Qiagen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen