Training huisarts in psychologische gespreksvaardigheden effectief

Array

Psychische klachten komen veel voor. Ongeveer één op de vier volwassenen heeft klachten van somberheid, angst, slapeloosheid, stress, nervositeit en/of prikkelbaarheid. Veel van deze patienten ontvangen liever geen medicatie, maar psychologische begeleiding in de eigen huisartsenpraktijk. Tegelijk hebben artsen in opleiding tot huisarts behoefte aan het leren van meer psychologische gespreksvaardigheden.
Problem-solving treatment (PST) zou hiervoor een goede optie kunnen zijn. PST is een korte, psychologische behandeling (maximaal zes sessies van elk dertig minuten) die patienten helpt bij het leren oplossen van problemen in hun dagelijks leven.
Promotieonderzoek van huisarts Lieke Hassink-Franke laat zien dat artsen in opleiding tot huisarts deze behandeling goed kunnen leren en dit zinvol vinden voor hun consultvoering. Ze gaven aan dat het concretiserende en activerende karakter van de behandeling in velerlei consulten toepasbaar is.
Tevens verbeterden de patienten met psychische klachten die met PST behandeld werden meer dan de patienten met psychische klachten die gebruikelijke zorg ontvingen. Daarmee luidt het advies aan huisartsopleidingen om training in PST, of een psychologische behandeling met vergelijkbare elementen, te implementeren.
Biografie
Lieke Hassink-Franke (Oldenzaal, 1977) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hassink-Franke is huisarts in de regio Utrecht. Daarnaast is ze in het Radboud betrokken bij onderzoek over ADHD en bij het onderwijs (consult- en communicatievaardigheden) aan medische studenten.

Datum:dinsdag 12 oktober 2010
Tijd:15:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. L.J.A. Hassink-Franke
Promotors: De heer prof. dr. C. van Weel
Copromotors:Mevrouw dr. E.M. van Weel-Baumgarten, de heer dr. P.L.B.J. Lucassen, mevrouw dr. M.M.L. Beek
Titel promotie: Problem-solving treatment during general practice residency: feasibility, and effectiveness for patients with emotional symptoms in primary care

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen