Prevalentie douchebeurten in verpleeghuizen is niet interessant

Array

Op 20 september stond op deze site een vraag,  gericht aan de lezers. De vraag was: Wat is de prevalentie per week van douchebeurten voor verpleeghuisbewoners? Tijdens een congres dat ik voorzat, kwamen schattingen naar voren van één tot twee per week. Eén lezer, Erna de Ruiter van het Slingeland ziekenhuis, reageerde en legde uit waarom dit getal NIET interessant is. Zij schrijft:

“(…)Mijn indruk op basis van acht jaar auditen (en gemiddeld 5-10 locaties per jaar) is dat in verpleeghuizen over het algemeen voldoende aandacht bestaat voor de lichamelijke verzorging. Normaal gesproken wordt het aantal douchebeurten in overleg met de client afgesproken. Medewerkers zijn hier doorgaans ook voor opgeleid.

Het aspect welzijn (participatie) en mentaal welbevinden is wellicht eerder punt van aandacht. Laten we van het aantal douchebeurten geen norm maken. Elke client komt binnen met een indicatie. Deze is bepalend voor de beschikbare tijd die de medewerker heeft om de client te ondersteunen. De invulling van deze tijd komt tot stand op basis van noodzaak en wens/behoefte van de client. Wat van belang is dat niet de zorgaanbieder bepaalt hoe vaak de client (nu nog doorgaans ouderen die van vroeger uit helemaal niet gewend zijn om te douchen) gedouched moet worden, maar de client zelf. Als deze meer behoefte heeft bij een wandeling of een zinvolle dagbesteding dan moet daar de voorkeur liggen. (…) . Als dat betekent dat er een maal per week gedouched wordt, so be it!”

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen