Advies BVN inzake beleid CZ

Array

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is blij dat zorgverzekeraars zich gaan profileren op kwaliteit en transparantie van zorg. Want zoals ook uit de binnenkort bekend te maken lijst van CZ blijkt, is er nog veel verbetering mogelijk in de kwaliteit van de Nederlandse borstkankerzorg.

Borstkankervereniging Nederland adviseert borstkankerpatienten die behandeld (gaan) worden in de ziekenhuizen die door CZ gekenmerkt zijn als matig of slecht, om via de Monitor Borstkankerzorg de verschillen te bekijken tussen de ziekenhuizen in hun eigen regio en die informatie te bespreken met de behandelend arts of huisarts. Dat geeft een vollediger beeld en voorkomt een overhaaste overstap naar een ander ziekenhuis.

Een onvoldoende of matige kwalificatie van CZ op ziekenhuisniveau betekent niet dat uw eigen behandeling niet goed is. CZ heeft vooral gekeken naar het aantal operaties dat iedere chirurg per jaar uitvoert en het totaal aantal operaties dat per ziekenhuis uitgevoerd wordt. Ervaring is belangrijk, maar wil niet zeggen dat de kwaliteit van de chirurg die u geopereerd heeft of gaat opereren onvoldoende is. Bovendien gaat uw behandeling meestal verder dan alleen de operatie en is het verstandig om daar ook naar te kijken.

De Monitor Borstkankerzorg van BVN wil borstkankerpatienten laten zien wat de verschillen zijn tussen de ziekenhuizen. Het zorgaanbod wordt inzichtelijk gemaakt en de Monitor geeft aan hoe andere patienten deze zorg ervaren hebben.  Alle initiatieven die bijdragen aan transparantie juicht BVN toe, uiteindelijk gaat het om het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Daarom werkt BVN nauw samen met zorgverzekeraars.

De ziekenhuizen die in de Monitor geen roze lintje hebben gekregen komen mogelijk niet overeen met de ‘zwarte lijst’ van CZ.  Dit jaar heeft BVN als belangrijkste criterium voor het toekennen van een lintje gekozen voor  de bereidheid van ziekenhuizen om bij te dragen aan transparantie. Ziekenhuizen die daar niet actief aan meewerken krijgen geen lintje. In de volgende fase gaan de kwaliteitseisen die  CZ nu ook heeft gehanteerd zwaarder wegen, met een accent op de ervaringen van de patienten.

Als u twijfelt en nadenkt over een ander ziekenhuis, bespreek dat dan met uw arts zodat u tot een goed keuze kunt komen en u niet onnodig ongerust hoeft te maken.

Maak gebruik van de Monitor Borstkankerzorg of neem bij vragen contact op met Borstkankervereniging Nederland via 030-2917222 / [email protected]

Bron: BVN

Recente artikelen