Brachytherapie voor gelokaliseerde prostaatkanker

Array

Marcel Steggerda vond een methode om de totaal afgegeven stralingsdosis in de prostaat en aangrenzende organen te bepalen.
Inwendige bestraling (brachytherapie) met behulp van in de prostaat aangebrachte radioactieve Jodium-125 bronnen (zogenaamde I-125 zaadjes), is een effectieve behandeling voor de genezing van gelokaliseerde prostaatkanker. De implantatie van deze I-125 zaadjes brengt alleen vaak bepaalde bijwerkingen met zich mee. De uitdaging is om de kans op deze bijwerkingen terug te dringen zonder de genezingskans negatief te beïnvloeden. Om dit te kunnen realiseren is gedetailleerde kennis van de fysische eigenschappen van deze I-125 implantaten noodzakelijk. Met deze kennis kunnen relaties gelegd worden tussen klinische resultaten en dosisverdelingen en kunnen goed onderbouwde methoden ontwikkeld worden om de ratio van genezingskans en kans op bijwerkingen te vergroten.

Een stap in deze richting is het onderzoek van Steggerda naar de enkele fysische eigenschappen van brachytherapie van de prostaat. Hij bracht de dynamische eigenschappen van zowel de anatomie als het implantaat nauwkeurig in kaart, waarbij hij gebruik maakte van combinaties van echobeelden en beelden van ‘computed tomography’ (CT) scans. Hij stelde vast dat de verdeling van de stralingsdosis in de prostaat en in de aangrenzende organen veranderde tijdens de behandeling en vond een methode om de totaal afgegeven dosis in deze organen te bepalen.

Steggerda onderzocht de relaties tussen de afgeven dosis en plasklachten (de meest voorkomende bijwerking van brachytherapie van de prostaat) en legde parameters die deze klachten kunnen voorspellen vast. Hij bestudeerde alternatieve brachytherapie technieken die mogelijk minder belastend zijn voor de patient. Vervolgonderzoek moet aantonen of bijwerkingen van de behandeling ook daadwerkelijk kunnen worden gereduceerd.

Startdatum: 21-10-2010
Tijd: 15.45
Locatie: Auditorium
Titel: l-125 seed implants for prostate brachytherapy. Physical characteristics and relations with post-implant quality of life
Spreker: M.J. Steggerda
Promotor: prof.dr. M. Verheij
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen