Helft Nederlanders poetst tanden niet elke dag

Array

Uit een enquête van Tandartsplein.nl blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens een dag of langer hun tanden niet poetst. De resultaten wezen verder uit dat één vijfde van de Nederlanders minimaal één keer per dag poetst. Slechts een kwart van de bevolking poetst zoals wenselijk is, minimaal twee keer per dag.
De enquête op de website Tandartsplein is in één maand tijd door ruim 1.250 respondenten ingevuld. De volgende vraag werd gesteld: Hoe vaak poetst u uw tanden? Minder dan 25% poetst altijd tweemaal per dag het gebit, echter meer dan 70% van de Nederlandse bevolking poetst minder dan twee keer per dag.

De uitslag is opmerkelijk en zorgwekkend, aldus Tandartsplein. Tweemaal daags goed poetsen is belangrijk, want door een goede mondhygiene worden tandplak, tandbederf en tandvleesontstekingen voorkomen. Daarnaast maakt de fluoride die in tandpasta zit de tanden sterk.

Zorgwekkend
Corrie Jongbloed-Zoet, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten, is minder verbaasd over de resultaten van de enquête, maar vindt deze wel zorgwekkend. “Mensen zijn zich blijkbaar nog steeds niet bewust van de risico’s van het overslaan van poetsbeurten. Tweemaal daags tandenpoetsen met een fluoridehoudende tandpasta vermindert écht de kans op caries (gaatjes), tanderosie en tandvleesontsteking”, aldus Corrie Jongbloed-Zoet.

Poetstips!
Naast tweemaal daags goed poetsen adviseert de Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten een goede tandenborstel te gebruiken en regelmatig de tandenborstel of opzetborstel te vervangen. Zorg voor een goede fluoridehoudende tandpasta en reinig ook tussen de tanden en kiezen met ragers, tandenstokers en/of flossdraad. Het is raadzaam om het gebit regelmatig te laten controleren door de tandarts of mondhygienist.

Bron: NVM & Tandartsplein

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen