Westfriesgasthuis verlamd door computervirus

Array

Het Westfriesgasthuis in Hoorn is geïnfecteerd met een ‘ernstig computervirus’, waardoor operaties moeten worden afgelast. De problemen zijn morgen opgelost, denkt het ziekenhuis, dat nog niet wil vertellen om welk virus het gaat.

Het Westfriesgasthuis maakte zelf melding van de situatie op zijn website. “Alle geplande operaties zijn uit voorzorg afgelast”, laat Hugo Keuzenkamp van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis weten. Spoedoperaties gaan wel door. Volgens Hugo Keuzenkamp, lid Raad van Bestuur van het Westfriesgasthuis, waart het virus al enkele dagen door de computersystemen rond. Na heel veel speurwerk heeft men woensdag rond het middaguur de oplossing van het computerprobleem gevonden en men verwacht dat vanaf donderdagochtend alles weer normaal is. Patienten die door de storingen woensdag niet geopereerd konden worden krijgen een bloemetje.

Het lastige virus dat sinds kort in het ziekenhuis-systeem actief was, bleek te zoeken naar wachtwoorden en gebruikersnamen. Volgens Keuzenkamp is er geen gevaar dat de opgeslagen patientgegevens op straat komen te liggen. Hoe het virus langs de virusscanners is gekomen, is een raadsel maar met de hulp van leveranciers kon men rond het middaguur een oplossing vinden. Andere ziekenhuizen in Nederland zijn door het hospitaal gewaarschuwd. Keuzenkamp wil niet zeggen om welk virus het precies gaat. Dinsdagavond zorgde het virus er al voor dat de systemen trager werden of uitvielen en in de loop van de nacht werd dat erger, meldt Hugo Keuzenkamp, lid van de Raad van Bestuur, aan HoornGids.nl. Vanaf donderdagochtend moet volgens hem alles weer goed werken.

Volgens Keuzenkamp is het Westfriesgasthuis een ‘sterk gedigitaliseerd’ ziekenhuis: “We lopen bijvoorbeeld voorop met het Elektronisch Patientendossier.” Daardoor zou de impact van het virus zo groot zijn. Samenwerking met een ‘professioneel antivirusbedrijf’ mocht niet baten. Keuzenkamp weet niet welke antivirussoftware er wordt gebruikt. “Je hebt daarvoor gespecialiseerde bedrijven in deze sector”, zegt hij.

Wat het doel van de aanval is geweest, is nog onduidelijk. Het ziekenhuis verwacht donderdag weer operationeel te zijn. “Er wordt door onze it-afdeling met man en macht aan gewerkt”, aldus Keuzenkamp. Alle servers moeten worden gepatcht. “En we hebben nogal veel servers. Dus dat wordt wel nachtwerk.”

Bron: Westfriesgasthuis & Hoorngids

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen