Verzadigde vetten onterecht in kwaad daglicht

Array

In de afgelopen decennia kregen verzadigde vetten regelmatig de zwartepiet toegespeeld als het om verhoogd risico op hart- en vaatziekten gaat. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit onterecht is. Gerenommeerde wetenschappers die zich hebben gespecialiseerd in onderzoek van vetten, hebben dit aangetoond. Hun analyse van het wetenschappelijk bewijs van het verband tussen vetten en hart- en vaatziekten toont aan dat sommige verzadigde vetten juist nodig zijn voor een goede gezondheid.

“Voedingspatronen met een buitengewoon hoog gehalte aan vet en verzadigd vet worden geassocieerd met verhoogde kans op hart- en vaatziekten bij sommige individuen, met de aanname dat verzadigd vet ongeacht de hoeveelheid slecht is. Dit is een te eenvoudige weergave van de werkelijkheid en kan niet onderbouwd worden met wetenschappelijk bewijs,” zegt J. Bruce German van de University of California. “Het verband tussen de consumptie van vet en de gezondheid van mensen is ingewikkeld, en variaties zoals genetische aanleg, levensfase en levensstijl kunnen leiden tot verschillende reacties op de consumptie van verzadigd vet.”

Het onderzoek van professor Philippe Legrand van Agrocampus-INRA in Frankrijk laat zien dat we de verschillende soorten verzadigde vetten niet over één kam moeten scheren. Verzadigde vetten vormen niet één groep, maar verschillen in structuur, stofwisseling en functie op cellulair niveau. Daarom vindt Legrand dat aanbevelingen die verzadigde vetzuren als één groep beschouwen aangepast moeten worden.

Volvette zuivel: onterecht onder vuur

Zo lang verzadigde vetten onder vuur blijven liggen in voedingsadviezen, blijven voedingsmiddelen die rijk zijn aan nutrienten, zoals volvette zuivelproducten, onterecht bekritiseerd. Ongeacht hun positieve effecten op de gezondheid, zo meldt het Global Dairy Platform.

Recent onderzoek (meta-analyse) van professor Elwood van de School of Medicine in Cardiff geeft aan dat melk en zuivelinname zelfs in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

“We weten nog maar heel weinig over de biologische effecten van verzadigde vetzuren,” zegt Cindy Schweitzer, Technical Director van het Global Dairy Platform. “Wetenschappelijke conferenties waar onderzoekers uit verschillende disciplines van voedselonderzoek kennis delen, zijn belangrijk. Op die manier kunnen we de gaten in onze kennis dichten en kunnen we inventariseren welke onderzoeken nodig zijn om de antwoorden te vinden op belangrijke vragen over voedingspatronen en gezondheid.”

Diverse onderzoeken naar verzadigde vetten

Een serie onderzoeksartikelen in het oktobernummer van LIPIDS geeft een beeld van recente stappen die gemaakt zijn in het onderzoek naar verzadigde vetten en gezondheid. De artikelen tonen aan dat het huidige negatieve imago van verzadigde vetten onterecht is.

Neem bijvoorbeeld het onderzoek van Darius Mozaffarian van de Harvard University School of Public Health toont aan dat de invloed van verzadigde vetten op het risico op hart- en vaatziekten afhangt van gelijktijdige inname van andere voedingsstoffen. Zijn onderzoek laat zien dat het vervangen van verzadigde vetten door bijvoorbeeld koolhydraten of onverzadigde vetten geen verschil maakt of zelfs gevaarlijker is. Alleen meervoudig onverzadigde vetten verminderen het risico op hart- en vaatziekten, maar zelfs in optimale samenstelling is het voordeel klein. Volgens Mozaffarian is het dan ook beter om bij voedingsadviezen uit te gaan van factoren die een veel grotere impact hebben op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld het eten van vis/omega-3 vetzuren, volkoren, groenten en fruit. Ook een lagere natrium en transvet inname heeft een groot effect.

De recente onderzoeken dragen bij aan het heroverwegen van de rol die verzadigde vetten spelen in onze voedingspatronen, zo meldt het Global Dairy Platform. Of het nu gaat om vervangen van nutrienten of om het beter begrijpen van de rol die diverse voedingsmiddelen spelen bij het risico op hart- en vaatziekten, verzadigd vet is zeker niet zo slecht als tot nu toe werd gedacht.

Lees het volledige artikel in LIPIDS.

Bron: FrieslandCampina

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen