Nederlandse oncologen wijzen CZ-lijst borstkankerzorg met klem af

Array

CZ heeft een lijst gepubliceerd van ziekenhuizen die volgens de zorgverzekeraar goed, matig of slecht scoren bij de behandeling van borstkanker. CZ wil zijn klanten niet meer in de door hem als slecht beoordeelde ziekenhuizen laten behandelen.
De Nederlands oncologen, verenigd in SONCOS, wijzen deze actie van CZ met klem af. CZ zet patienten op het verkeerde been, veroorzaakt veel onnodige onrust bij patienten en stelt een aantal ziekenhuizen en dokters ten onrechte in een kwaad daglicht.
De criteria die CZ hanteert voor de beoordeling van goede kankerzorg zijn op veel punten niet onderbouwd en zeggen veelal niets over de kans dat een patient de beste behandeling krijgt voor borstkanker. CZ wijst ziekenhuizen af die door andere zorgverzekeraars juist als beste ziekenhuis voor de behandeling van borstkanker zijn aangewezen. 5 van de 6 ziekenhuizen die door CZ op de zwarte lijst zijn gezet, hebben van de Borstkanker Vereniging Nederland een zogenaamd roze lintje gekregen, als teken dat patienten zich daar goed kunnen laten behandelen. CZ heeft inmiddels het aantal niet voor de behandeling van borstkanker gecontracteerde ziekenhuizen teruggebracht tot 4.
CZ gaat zonder goede kennis van zaken op de stoel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de dokters zitten. CZ baseert zich bij zijn oordeel vooral op het minimum aantal operaties dat een chirurg en een ziekenhuis als geheel moeten doen en wijkt daarbij nadrukkelijk af van de normen die de IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) hierbij hanteren. Ervaring is natuurlijk belangrijk, maar er zijn heel veel andere factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke resultaten van borstkankerbehandeling. Er zijn ook verscheidene andere oncologische specialisten intensief bij betrokken.
De Nederlandse oncologen streven, net als hun patienten, naar een zo hoog mogelijke overleving onder goede omstandigheden. De oncologen zijn druk bezig om zelf indicatoren voor goede zorg te ontwikkelen. Een dergelijk systeem is inmiddels in gebruik voor dikkedarmkanker. De oncologen willen graag in overleg met patientenverenigingen en de IGZ de hierbij verkregen gegevens naar buiten brengen. Binnen afzienbare termijn zal er ook een door de oncologen ontwikkeld landelijk registratiesysteem klaar zijn, dat de resultaten van de behandeling van borstkanker goed zal kunnen weergeven.
SONCOS (Stichting Samenwerkende Oncologische Specialismen) is een samenwerkingsverband van de NVCO (Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie), NVRO (Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie ) en de NVMO (Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie). Zij zet zich in voor een optimalisering van de kankerzorg in Nederland.
>> Bekijk de lijst van CZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen