Kunstheupen van UMC Utrecht zijn veilig

Array

Patienten met een kunstheup van het UMC Utrecht hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit ervan. Orthopeden van het UMC Utrecht hebben geen heupprotheses geplaatst van fabrikant DePuy.

Het Amerikaanse bedrijf DePuy heeft patienten met een van hun kunstheupen opgeroepen zich te laten controleren door een arts. De protheses blijken overmatige slijtage te geven waardoor veel patienten een nieuwe heupprothese nodig hebben. Ze moeten dus opnieuw een ingrijpende operatie ondergaan. Wereldwijd gaat het om tienduizenden patienten.

De protheses van DePuy waarbij problemen optreden zijn zogenaamde ‘metal-on-metal’-protheses. De scharnierende delen van het kunstgewricht bestaan daarbij uit metaal. Dit is een relatief nieuw type kunstheup. Het UMC Utrecht plaatst voornamelijk protheses waarbij de scharnierende delen bestaan uit polyethyleen (een soort plastic) op keramiek of polyethyleen op metaal. Deze kunstheupen komen van andere fabrikanten. Deze protheses zijn al heel lang in gebruik en worden algemeen beschouwd als veilig.

Het UMC Utrecht vervangt jaarlijks circa 125 heupen. In Nederland vindt deze ingreep meer dan 15.000 keer plaats.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen