Prothese op maat gemaakt door kunstenares

Array

Maatwerk, of beter Externe Borst Reconstructie, is hét alternatief voor de operatieve borst-reconstructie of de in massa geproduceerde confectie borstprothesen. Standaardmaten zijn gebaseerd op de gemiddelde mens, deze bestaat niet!
Daarom kan voor de ene vrouw een confectie borstprothese perfect voldoen, voor de andere helemaal niet!

Monique Prevoo is al ruim 20 jaar kunstenares, ze beeldhouwt, schildert en maakt hiernaast nu al meer dan 10 jaar protheses op maat.. “Haute couture borsten” noemde een gelukkige klant haar maatwerk; zelf spreekt ze liever over een maatschappelijke vorm van toegepaste kunst. Haar een-vrouws-bedrijf heet Prevoo Maatwerk & Advies.Sinds de start in 1998 heeft zij al honderden vrouwen voorzien van een borstprothese op maat.Deze prothese wordt volledig gemaakt naar het lichaam,rekening houdend met persoonlijke wensen. Een prothese welke kan bijdragen aan een (hernieuwd) gevoel van zelfvertrouwen na zulk een ingrijpende gebeurtenis.

Vanzelfsprekend behoort voor iedereen de mogelijkheid te bestaan een keuze te kunnen maken voor een goed passende(deel-)prothese. Daarnaast werkte zij aan de mamillaprothese. Een zeer realistische, siliconen uitvoering van een tepel. Deze prothese vormt een goed alternatief voor de chirurgische tatoeage.

Maatwerk of Externe Borst Reconstructie (EBR) is hét alternatief voor de operatieve borstreconstructie of de in massa geproduceerde confectie borstprotheses.
Bovendien is het een goed (tijdelijk) alternatief indien men nog niet besloten heeft voor een operatieve borstreconstructie of deze ingreep nog uit wil stellen.
Een maatwerk borstprothese wordt volledig gemaakt naar uw lichaam, rekening houdend met uw persoonlijke wensen.

  • passend in vorm
  • passend op het lichaam (ook na een borstsparende operatie)
  • passend in gewicht
  • passend in kleur
  • passend in materiaal

De maatwerk borstprotheses kunnen worden toegepast na volledige borstamputatie maar ook als deelprothese na een borstsparende operatie. De protheses kunnen voorzien worden van een zelfklevende laag waardoor de prothese zonder gebruik van lijm aan het lichaam kan hechten. Een speciale prothese BH is dan niet meer nodig!

Vergoeding
Wanneer een confectie (standaard) borstprothese om een medische of cosmetische reden niet adequaat kan zijn heeft u recht op 100% vergoeding (vanuit de basisverzekering) van een maatwerk borstprothese door uw zorgverzekeraar.
Hierbij is een aanvraag voor machtiging vereist.
Met een (gemotiveerde) verwijzing van uw specialist kunt u machtiging (toestemming) aanvragen.
Informeer even bij uw zorgverzekeraar;
Vermeld u hierbij wel uitdrukkelijk dat het om een MAATWERK (individueel vervaardigde) borstprothese gaat!

Ieder specifiek probleem is voor haar een nieuwe uitdaging.
Zij werd in 2000 benaderd door een vrouw met een ernstige vorm van scoliose, gekenmerkt door o.a. sterke asymmetrie (vergroeiing van de wervelkolom) en een gibbus, met de vraag een oplossing te bedenken voor het slecht zitten op een stoel met rugleuning en het zichtbaar scheef hangen van haar kleding.
Dit resulteerde in de ontwikkeling van  de ‘functionele romporthese’.
De vrouw en later ook de scoliose patientenvereniging waren laaiend enthousiast.
De vereniging informeerde alle orthopeden in Nederland. Het OIM te Arnhem wilde graag met Prevoo samenwerken.
Sindsdien vinden steeds meer scoliose patienten hun weg naar Prevoo Maatwerk.

Recentelijk deed zich weer een nieuwe uitdaging voor.
Een vrouw, lijdend aan het syndroom van Klippel Trenaunay kon door scheefgroei en asymmetrie niet normaal zitten.
Ze miste a.h.w. een deel van een bil. Instrumentmakers wilden voor haar een speciaal kussentje maken. Ze had van Prevoo Maatwerk gehoord en wilde eerst kijken wat deze haar kon bieden.
Prevoo maakte voor haar een testmodel van een bilprothese. Zij probeerde dit 2 weken uit.
Met de kritiekpunten ging Prevoo weer aan de slag.
Er werd een bilprothese gefabriceerd die het mogelijk maakte voor de vrouw om volledig in balans te kunnen zitten en reduceerden derhalve haar rugklachten!
Bijkomend niet te verwaarlozen aspect is dat het ook een mooi cosmetisch resultaat oplevert.
Het is absoluut niet zichtbaar dat mevrouw een opvulling in haar broek draagt.

Samenvattend kan gezegd worden dat Prevoo’s benadering van de problematiek dankzij een kunstzinnige achtergrond, haar creativiteit, haar kennis en vaardigheden als beeldhouwer, haar in staat stelde deze protheses te ontwikkelen.
Protheses welke een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor de kwaliteit van leven voor borstkankerpatienten, scoliosepatienten en nu dan ook voor het leven van een Klippel Trenaunay patient.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen