European Bachelor of Physical Activity and Lifestyle Counseling

Array

Gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes mellitus type II, hart- en vaatziekten en COPD zijn inmiddels maatschappelijke problemen die een hoge druk uitoefenen op de gezondheidszorg en zorgverzekering. In Europa, en zeker ook in andere delen van de wereld, is een stijgend aantal mensen die lijden aan (chronische) gezondheidsproblemen die in veel gevallen veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl. Om de leefstijl van een individu op een positieve manier te beïnvloeden lijkt het veranderen van gedrag essentieel maar dit is allerminst een eenvoudige klus. Daarom zijn er binnen (maar ook buiten) Europa professionals noodzakelijk die gedragsverandering kunnen bewerkstelligen om de leefstijl positief te beïnvloeden en gezondheidsproblemen te verminderen of te voorkomen.

Groningen
Vanaf 2003 biedt het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen een opleiding aan tot ‘Beweeg- en leefstijl adviseur’. De Beweeg- en Leefstijladviseur is de spil binnen de preventieve gezondheidszorg en kan zeer efficient werken omdat hij meerdere disciplines beheerst (bewegen, gedragsverandering, counseling, voeding, projectmanagement). Met dit als uitgangspunt ging Bart Dikkeboer, als arts en docent werkzaam aan het Instituut voor Sportstudies, een aantal jaren geleden op onderzoek uit om de mogelijkheden in kaart te brengen voor een Europese Bachelor waarbij fysieke activiteit en leefstijl advies centraal zou staan.

In de zomer van 2010 is er door de Europese Commissie uit Brussel erg positief gereageerd op het voorstel van Dikkeboer met als gevolg dat er gebouwd kan gaan worden aan een nieuwe Europese opleiding waarin de Hanzehogeschool Groningen de ‘leading partner’ is. De andere onderwijsinstellingen die bijdragen aan de ontwikkeling van deze bachelor zijn: Hogeschool InHolland (Haarlem), Lietuvos Kuno Kulturos Akademija Kaunas (Litouwen),     Instituto Poletecnico de Santarem Rio Maior (Portugal), Syddansk Universitet (Odense, Denemarken), Universita deli Studi di Roma “Foro Italico” (Italie), University of Worcester (Engeland) en het overkoepelende European Network of Sport Science, Education and Employability (ENSSEE).

European Bachelor
Het doel van de opleiding is om professionals op te leiden die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en implementatie van evidence-based leefstijl en advies interventies. Een ongezonde leefstijl kan veranderd worden door de focus te leggen op een combinatie van meerdere factoren: fysieke activiteit, voeding en één op één leefstijl advies. Dit wordt ook wel een gecombineerde interventie genoemd. Aan het eind van de opleiding zullen de studenten deze gecombineerde interventie kunnen ontwikkelen en uitvoeren. In de ontwikkeling kan onder meer de intervention mapping methode gebruikt worden om werkzame interventies te ontwikkelen en verbeteren.

Tijdens de eerste bijeenkomsten van de organiserende partners blijkt al dat de problematiek in de verschillende landen gelijksoortig is, maar dat er verder aanzienlijke culturele verschillen zijn. Elk land heeft haar eigen gezondheidsbeleid, politieke omstandigheden en culturele eigenheid. Het is zeer leerzaam voor zowel studenten als docenten om kennis uit te wisselen over de landsgrenzen heen om tot nieuwe inzichten ten aanzien van deze problematiek te komen.

Programma
De Europese Bachelor bestaat uit een drie jarig programma. Tijdens de eerste anderhalf jaar zal een basis gelegd worden op de ‘home university’ waar de student aan begonnen is. Na anderhalf jaar is er vervolgens de mogelijkheid om verschillende modules te volgen bij de partner opleidingen. De studenten ontvangen uiteindelijk een internationaal erkend diploma. Een kort overzicht:

1st year            Basic module              Basics & skills in Physical Activity, Health, Lifestyle

Professional module   Counselling methods and techniques

2nd year           Professional module   Health Enhancing Physical Activity

Exchange module       Nutrition

3rd year            Exchange module       Strategy, policy, project management

Final project                Bachelor thesis

Naast de ontwikkeling van de beroepscompetenties zal er speciale aandacht gevestigd worden op beheersing van meerdere talen, projectmanagement, onderzoeksvaardigheden en carrière ondersteuning. De voertaal van de opleiding zal Engels zijn en kan bij elke partner van het project gevolgd worden (waarbij ENSSEE het overkoepelende orgaan zal zijn). De eerste belangrijke stappen zijn inmiddels gezet en in 2012 gaan de eerste pilots van start. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de opleiding definitief van start gaat in 2013. De ontwikkeling van deze opleiding kan een belangrijke stap zijn richting het gezamenlijk tackelen van de gezondheidsproblematiek.

Voor meer informatie mail naar [email protected]

Tekst: Jan-Willem Bruining en Hans Slender

Recente artikelen