Nederlander weet niet wat zorgverzekering vergoedt

1
212

Uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Independer.nl blijkt dat Nederlanders niet weten wat hun zorgverzekering dekt. Zo denkt 70% dat fysiotherapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed en neemt 57% aan dat de vergoeding van een bril in het basispakket zit. Beide aannames zijn onjuist. Fysiotherapie wordt dit jaar alleen vergoed voor chronisch zieken vanaf de tiende behandeling en een bril wordt pas vergoed vanaf +/- 10 vanuit de basisverzekering. Ook denkt 34% van de ondervraagden dat een bezoek aan de huisarts ten koste gaat van het eigen risico, terwijl dat niet zo is.

TNS NIPO onderzocht ook hoeveel Nederlanders overwegen om van zorgverzekeraar te wisselen per 1 januari 2011. Bijna 95% van de Nederlanders is dat niet van plan. Dit is opmerkelijk, want deze week werd bekend dat elke volwassene volgend jaar gemiddeld 150 euro meer kwijt is voor zijn zorgverzekering. Ieder jaar kan de zorgbehoefte veranderen, maar Nederlanders willen daar hun zorgverzekering niet op aanpassen. Dat betekent dat veel mensen een zorgverzekering hebben die niet aansluit bij hun huidige zorgbehoefte. De meeste mensen zijn waarschijnlijk oververzekerd. Zij hebben een verzekering die veel meer dekt dan nodig is en zijn dus verzekerd voor zorg waar ze vrijwel zeker geen gebruik van maken.

De bereidheid om over te stappen naar een andere zorgverzekering is al jaren laag. Bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel (2006) stapte 19% van de verzekerden over. In de jaren erna liep dit percentage terug naar 3,6% in 2008. Eind 2009 steeg het percentage overstappers licht naar 4,3%. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bron: Independer

Vorig artikelVerdubbeling van aantal tienermeisjes met eetstoornissen
Volgend artikelVet van bakkerijproducten kan gezonder
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

Comments are closed.