Ziekenhuis Bernhoven neemt mobiele niersteenvergruizer in gebruik

Array

Mw. Erdogan ontvangt een bos bloemen van dhr. J. van der Heide, voorzitter Raad van bestuur ziekenhuis Bernhoven, rechts naast mw. Erdogan, J. Verhulst, uroloog ziekenhuis Bernhoven.

Sinds kort beschikt ziekenhuis Bernhoven in Oss over een mobiele niersteenvergruizer, de zogenoemde I-move. Ongeveer eenmaal per drie weken is de I-move beschikbaar in het poliklinisch behandelcentrum van Bernhoven in Oss. Voor de patienten van ziekenhuis Bernhoven betekent dit dat zij niet meer hoeven worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio. Met deze vergruizer beschikt het ziekenhuis over de nieuwste apparatuur op gebied van niersteenvergruizen.

Bloemen voor één van de eerste patienten
Mevrouw Erdogan uit Oss was één van de eerste patienten die met behulp van de niersteenvergruizer geholpen kon worden. Om de ingebruikname van de vergruizer een feestelijk tintje te geven, ontving mevrouw Erdogan uit handen van bestuursvoorzitter Johan van der Heide een bos bloemen.

Ongeveer één op de twintig mensen wordt geconfronteerd met nierstenen. Een groot deel van deze mensen komt niet bij de huisarts of uroloog omdat de nierstenen via natuurlijke weg uitgeplast worden. Mensen die er wel last van krijgen, melden zich bij de huisarts met pijnklachten. Na een verwijzing naar de uroloog zijn er vervolgens twee mogelijkheden om de patient te helpen. Met een operatie verwijdert de uroloog de stenen via de plasbuis of, wanneer de stenen groter zijn, via een sneetje in de rug en een kijkoperatie in de nier.

Niersteenvergruizer

De andere optie is de niersteenvergruizing. Het voordeel is uiteraard dat een operatie kan worden voorkomen. Met pijnstilling die vooraf thuis wordt ingenomen, kan de patient de vergruizing ondergaan en nog dezelfde dag weer naar huis gaan. De vergruizing geschiedt door middel van geluidsgolven die schoksgewijs op de plek waar de steen of stenen zich bevinden worden gericht. De juiste plek wordt vooraf bepaald met behulp van echografie in combinatie met een röntgenopname. Door deze manier van lokaliseren kan nauwkeurig en doelgericht de behandeling worden verricht. Het gevoel dat de patient bij het vergruizen ondergaat, is vergelijkbaar met het gevoel dat je kunt krijgen als iemand voortdurend een elastiekje op de huid schiet. De duur van de vergruizing is afhankelijk van de grote van de niersteen. Gemiddeld duurt een behandeling dertig tot vijfenveertig minuten waarbij een paar duizend schokgolfjes worden toegediend.

Helaas komt niet iedereen met nierstenen voor niersteenvergruizing in aanmerking. Dat is afhankelijk van de ligging en de grootte van de steen. Soms lukt het vergruizen niet in één sessie en moet de patient meerdere keren terug komen voor een behandeling. Maar voor veel patienten met nierstenen kan de vergruizer een een prima alternatief zijn.

Recente artikelen