Cosmed Prijs voor Sportgeneeskunde 2010 voor Ingrid de Backer

0
186

Dr. Ingrid De Backer ontving donderdag 25 november uit handen van de Vereniging van Sportgeneeskunde de Cosmed Prijs voor Sportgeneeskunde 2010 voor haar proefschrift. Ingrid De Backer onderzocht vanuit Máxima Medisch Centrum een nieuw ontwikkeld, zeer intensief krachttrainingsprogramma. Dit onderzoek biedt sterke argumenten om oncologiepatienten na hun behandeling een goed gestructureerd trainingsprogramma aan te bieden.

De training/revalidatie wordt in de onderzochte behandeling aangestuurd door sportartsen en begeleid door fysiotherapeuten. De Backer toonde aan dat een hoog intensief kracht- en interval trainingsprogramma voor vrijwel alle patienten die herstellen na een behandeling voor kanker mogelijk is, mits zij goed begeleid worden. Het resultaat is een substantiele verbetering in spierkracht, conditie, vermoeidheid en kwaliteit van leven na afloop van het trainingsprogramma
Deze positieve effecten blijven tot een jaar na afloop van het trainingsprogramma behouden.
In vergelijking met een groep patienten die geen training gekregen hadden, was er circa 1,5 jaar na behandeling een verschil in spierkracht van circa 65%.
Ten slotte geeft De Backer aan dat een aanzienlijk gedeelte (20%) van kwaliteit van leven van kankerpatienten verklaard kan worden door fysieke variabelen waaronder spierkracht en duurconditie.
Het onderzoek van De Backer is gefinancierd met geld uit het Coöperatiefonds van Rabobank Eindhoven-Veldhoven.

Naast het proefschrift van De Backer behoorde ook het onderzoek van Hareld Kemps, sportcardioloog bij Máxima Medisch Centrum, tot de drie genomineerde proefschriften. Hareld Kemps onderzocht de relatie tussen hartfalen en training met als resultaat een vernieuwende en goed werkzame trainingsaanpak.

Bron: MMC