Nederlander ontevreden over verdeling zorgbudget

0
227

Als het aan de Nederlandse burger ligt, wordt in 2011 het zorgbudget heel anders verdeeld dan de Minister van Volksgezondheid van plan is. Er moet vooral meer geld naar preventie. En een op de drie Nederlanders wil niets weten van bezuinigingen of verhoging van het eigen risico. “Gezondheid kost nu eenmaal geld,” zeggen zij in een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

Van het totale zorgbudget van 62 miljard euro gaat in 2011 slechts 0,4 procent naar preventie. De gemiddelde Nederlander hecht duidelijk meer waarde aan het voorkomen van ziekten dan minister Edith Schippers, de Nederlander wil maar liefst elf procent van het budget besteden aan preventie. Opmerkelijk is dat vooral jongeren veel geld willen steken in preventie (jonger dan 30: 14 procent, ouder dan 60: 9 procent).

Mannen bezuinigen meer
“Stel u bent Minister van Volksgezondheid en u moet bezuinigen op de zorg in 2011. Wat zou u doen,” wilde gezondNU weten. Ongeveer de helft van alle Nederlanders slaat daadwerkelijk braaf aan het bezuinigen. Mannen houden duidelijk meer van bezuinigen (57 procent) dan vrouwen (46 procent). Veertien procent van alle Nederlanders zou het eigen risico verhogen. Opvallend is dat 34 procent ondanks de opdracht tot bezuinigen zegt “Ik doe niets en accepteer de gestegen kosten, gezondheid kost nu eenmaal geld.”
En als er dan toch echt bezuinigd moet worden dan gaat de voorkeur achtereenvolgens uit naar beheerskosten, langdurige zorg (gehandicapten, ouderen, psychiatrie) en tweedelijnszorg (ziekenhuizen, klinieken). Minst populair zijn de eerstelijns zorg (huisarts, tandarts, fysiotherapie), preventie en geneesmiddelen.
Zestigplussers zouden in tegenstelling tot jongeren niet snel bezuinigen op langdurige zorg (19 tegen 41 procent). Mannen denken veel meer dan vrouwen dat er geld te halen is in de tweede lijn (37 tegen 25 procent) en in de langdurige zorg (39 tegen 24 procent).

Nieuwe geneesmiddelen
Mensen die chronisch medicijnen gebruiken, krijgen bij tijd en wijle ineens een ander merk of een merkloos medicijn mee in de apotheek. Veertig procent van de Nederlanders gaat er van uit dat de werking goed is en niet verschilt. Toch plaatsen ook veel mensen daar vraagtekens bij. “Ik vraag me af of de werking echt gelijk is,” zegt een kwart van alle Nederlanders.
Het onderzoek van gezondNU onder een representatieve groep Nederlanders is opgezet in samenwerking met Lysiac, gespecialiseerd in onderzoek naar financiering van de zorg. Directeur Bart van der Lelie constateert dat Nederlanders hun gezondheid erg belangrijk vinden en dat ze daarbij zeker ook hun geneesmiddelen hoog waarderen. “Nu wordt slechts 9 procent van het totale zorgbudget besteed aan geneesmiddelen. Volgens dit onderzoek mag dit wel 15 procent worden”. Van der Lelie ondersteunt dan ook de initiatieven om de regelgeving rond geneesmiddelen te vereenvoudigen. “Het is van groot belang dat de vergoeding van geneesmiddelen snel, eerlijk en transparant geregeld wordt.”

Bron:
GezondNu

Vorig artikel17 van de 10 duizend Nederlanders dakloos
Volgend artikelTransmurale integratie : fusie in de verticale keten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.