ActiZ en LOC: Indiceer op zorgbehoefte, niet op profiel

Array

Indicaties voor zorg moeten worden gemaakt op basis van de individuele zorgbehoefte en niet uitsluitend op basis van een vaststaand profiel. Zo oordeelde de rechter in zaak van een client tegen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). ActiZ en clientenorganisatie LOC zijn blij met dit vonnis. Tegelijkertijd maken ActiZ en LOC zich zorgen dat VWS de CIZ praktijk vanaf 1 januari 2011 tot regel maakt.

De clientprofielen die het CIZ gebruikt als hulpmiddel bij indicatiestelling sluiten niet altijd aan bij de daadwerkelijke zorgbehoefte van clienten. Als een individuele client niet past in het profiel wordt niet op zijn feitelijke zorgbehoefte geïndiceerd. Een clientprofiel is een beschrijving van een groep veelvoorkomende clienten. Elk clientprofiel is verbonden met een aantal uren zorg, een zorgzwaartepakket.

Voorbeeld
Een client in een verpleeghuis van BrabantZorg, een vrouw met dementie, werd geïndiceerd op ‘zorgwaartepakket 5’. Het aantal uren zorg dat bij zzp 5 hoort, was niet voldoende om haar goed te verzorgen. Maar volgens het CIZ paste die vrouw het beste bij het clientprofiel van zzp 5.  De client bracht, met steun van BrabantZorg, de zaak voor de rechter. Deze stelde onlangs de client in het gelijk. Daarmee onderschrijft de rechter dat de individuele zorgvraag en –behoefte van de client het uitgangspunt moet zijn voor de zorgindicatie.

Individuele zorgbehoefte
ActiZ ondersteunde deze zaak omdat de individuele zorgbehoefte leidend moet zijn voor een passende indicatie. Dat is ook het uitgangspunt voor de nieuwe zorgzwaartebekostiging geweest: de individuele zorgbehoefte leidt tot indicatie en bepaalt de bekostiging van zorg.
Binnen de indicatie kunnen clienten en zorgaanbieders tot goede afspraken komen over de te leveren zorg. De trend in de afgelopen jaren was om zorg op maat te leveren en aan de individuele wensen van clienten te voldoen. Zorgaanbieders zetten daar sterk op in. Indicatiestelling op basis van clientprofielen is in strijd met de ‘zorg-op-maat’ gedachte en individuele zorgzwaartebekostiging.

Wijziging
LOC en ActiZ vinden het daarom zorgwekkend dat VWS de regelgeving per 2011 wijzigt zodat het CIZ vanaf 2011 verblijfsindicaties altijd mag toewijzen op basis van de clientprofielen. Hoewel dat in veel gevallen een passende indicatie oplevert, komt, daar waar het clientprofiel niet past bij de uren zorgbehoefte, de kwaliteit van zorg voor de client in het geding.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen