Nieuwe patiëntvriendelijke behandelmethode spataderen in Nederland

Array

ClariVein-methode: snel en nauwelijks verdoving nodig
Voor mensen met spataderen op hun benen is er sinds kort een nieuwe behandelmethode voorhanden. De ClariVein-methode van de importeur FlebologiQ BV is volgens patiënten en artsen veel patiëntvriendelijker dan de technieken die tot nu toe werden gebruikt. Zo is voor deze behandeling bijvoorbeeld nauwelijks verdoving nodig.

Spataderen
Voortaan kunnen patiënten binnen een kwartier van de ontsierende aderen op hun benen afkomen door een behandeling met de ClariVein. Vaatchirurg M.M.P.J. Reijnen (Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem) voerde al een aantal succesvolle behandelingen uit. Hij legt uit hoe de procedure in zijn werk gaat: ‘Bij deze methode brengen we een ronddraaiende draad in de spatader. Hierdoor beschadigt de binnenste laag van de wand van de ader zodat er een soort littekenweefsel ontstaat. De aderwanden verkleven als het ware. We versterken dit proces door een chemische stof in de ader te spuiten.’

Voordelen
Ook prof. Dr. C.H.A. Wittens (bijzonder hoogleraar Veneuze Chirurgie, Academisch Ziekenhuis Maastricht) en vaatchirurg J.P.P.M. de Vries (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht) hebben al vele patiënten met de ClariVein behandeld. De artsen noemen als grootste voordeel dat de patiënten voor de ClariVein aanpak –in tegenstelling tot andere behandelingen- bijna niet verdoofd hoeven te worden. ‘De patiënten zitten er tijdens de behandeling heel comfortabel bij. En ook na de behandeling hebben ze nauwelijks pijn’, vertelt de Vries. Wittens noemt als bijkomend voordeel dat de kans op beschadiging van zenuwen, zoals bij een hittebehandeling, nihil is. ‘Daardoor kunnen meerdere spataderen op de onderbenen op deze manier behandeld worden.’ Ook vaatchirurg B.C.V.M.Disselhoff (Bergman Clinics, Bilthoven) is van mening dat de nieuwe methode veelbelovend in voor patiënten met spataderen

Optimistisch

Hoewel er nog onderzoek gedaan moet worden naar de resultaten op de lange termijn, zijn de drie artsen voorzichtig optimistisch: ‘Door onderzoek uit Amerika weten we al dat de spataderen bij 98% van de patiënten na een jaar nog steeds dicht zijn’, vertelt de Vries. ‘We moeten nog veel onderzoek doen, maar vooralsnog lijkt deze behandeling net zo effectief als andere behandelingen. En qua patiëntvriendelijkheid wint de ClariVein.’, stelt Wittens. ‘Ik denk dat deze methode de bestaande methoden op termijn zal vervangen’, aldus Reijnen.

Locaties

Vooralsnog kunnen patiënten alleen terecht voor de behandeling met de ClariVein in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein ,het Europees Veneus Centrum in het Universitair Medisch Centrum in Maastricht ,de afdeling vaatchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en bij de Bergman Clinics locatie Bilthoven . Importeur FlebologiQ van de ClariVein is ook bezig met andere ziekenhuizen en klinieken en verwacht komend jaar de behandeling in alle delen van het land aan te kunnen bieden.

Bron: FlebologiQ BV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen