Unieke zuurstofcabine voor onderzoek

Array

De afdeling Kaakchirurgie van het Erasmus MC presenteert de eerste hyperbare zuurstofcabine voor proefdieren. Zo’n cabine bestaat al voor patienten. Nu is er ook een voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.

Agressief
Hyperbare zuurstoftherapie wordt al dertig jaar toegepast bij patienten die bijvoorbeeld radiotherapie hebben ondergaan. De therapie doodt agressieve tumorcellen, maar ook gezonde. Hierdoor kan de patient heftige wonden krijgen of andere nare bijwerkingen. Hyperbare zuurstoftherapie kan die schade beperken of zelfs herstellen.

Vliegtuig

Tijdens de therapie zitten patienten in een soort vliegtuigcabine. Via een mondkapje krijgen zij 100 % zuurstof toegediend. De druk in de cabine is te vergelijken met een duik van 15 meter diep. Dankzij de druk neemt beschadigd weefsel de zuurstof beter op waardoor het sneller en beter kan genezen.

Tijdrovend
De therapie wordt meer dan dertig jaar gebruikt maar er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Urville Djasim, onderzoeker: “De toepassing van hyperbare zuurstoftherapie loopt voor op wetenschappelijk onderzoeken naar deze vorm van genezing. Je wilt zeker weten dat de behandeling goed werkt. Patienten moeten dertig dagen lang, twee uur per dag in een cabine zitten.”

Speciaal

Daarom verricht Djasim onderzoek naar de werkzaamheid van de behandeling. “Ik wil graag weten wat voor effecten hyperbare zuurstoftherapie precies heeft.” Om onderzoek ernaar te doen, is een speciale cabine ontwikkeld. “Nergens in Nederland is zo’n apparaat te vinden. Deze is speciaal naar onze wensen gemaakt.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen