Baanbrekend onderzoek bij longkankerpatiënten

Array

Longkanker is vandaag nog steeds een van de meest voorkomende en dodelijke kankers. Om de uitgebreidheid van longkanker bij patienten in kaart te brengen, worden de longklieren onderzocht op uitzaaiingen. Dat gebeurde tot voor kort bijna altijd chirurgisch. Het UZ Gent heeft samen met de universiteiten van Leiden, Leuven en Cambridge een grootschalig onderzoek gevoerd naar het opsporen van longklieruitzaaiingen via inwendige echografie. Die techniek blijkt opmerkelijk doeltreffender dan het chirurgische onderzoek.

Met een chirurgisch longklieronderzoek worden uitzaaiingen bij 20% van de longkankerpatienten gemist. Het internationale onderzoeksteam – dat vanuit het UZ Gent werd aangestuurd – heeft nu aangetoond dat die cijfers heel wat lager liggen bij een inwendige echografie. “Uit ons onderzoek blijkt ook dat een inwendige echografie het aantal nodeloze longoperaties herleidt van 18% naar 7%”, zegt prof. dr. Kurt Tournoy, longarts bij het UZ Gent en coördinator van het onderzoek. “De onderzoeksresultaten zijn baanbrekend omdat ze nationaal en internationaal de dagdagelijkse zorg van de longkankerpatient grondig zullen beïnvloeden. Ook de internationale richtlijnen voor het onderzoek van de longkankerpatient worden erdoor hertekend.” Het Universitair Ziekenhuis Gent was het eerste centrum in Vlaanderen dat inwendige echografie, endo-echografie genaamd, als techniek introduceerde om de longklieren te onderzoeken.

Minder nodeloze operaties
Longkanker treft jaarlijks 7000 Belgen en is de belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij mannen (33%). Om voor elke patient de beste behandeling uit te werken, moet de uitgebreidheid van de kanker nauwkeurig in kaart worden gebracht. Een essentieel onderdeel daarvan is het longklieronderzoek. Dat gebeurt tot op vandaag bijna altijd chirurgisch, aan de hand van een mediastinoscopie. Daarbij haalt de chirurg stukjes longklierweefsel weg voor microscopisch onderzoek. “Alleen als de longklieren vrij zijn van kankercellen, is onmiddellijk opereren de beste optie”, aldus prof. dr. Tournoy. “Aangezien het chirurgisch onderzoek de uitzaaiingen bij 1 op 5 patienten mist, ondergaan vele kankerpatienten dus nodeloos een longoperatie. En die zijn bijzonder ingrijpend en leiden na de ingreep vaak tot problemen, zoals infecties, langdurige pijn, kortademigheid en werkverlet.”

Inwendige echografie
Bij een inwendige echografie of endo-echografie gaat de longarts met miniatuurcamera’s via de luchtpijp en de slokdarm de klieren onderzoeken. Dat kan zonder dat de patient in slaap moet worden gebracht, wat het onderzoek erg veilig maakt. Een endo-echografie laat toe om met dunne naalden (vergelijkbaar met acupunctuurnaalden) stalen te nemen voor microscopisch onderzoek. Alleen als geen uitzaaiingen worden gevonden met een endo-echografie volgt nog een klassiek chirurgisch klieronderzoek ter bevestiging. Zijn er wel uitzaaiingen, dan is chirurgisch onderzoek niet meer nodig.

De multicentrische, gerandomiseerde studie (ASTER-studie1), die volledig gecoördineerd werd vanuit het Universitair Ziekenhuis Gent is gepubliceerd in het gerenommeerde medische vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA). Het onderzoek is investigator initiated, wat betekent dat er geen medische firma’s bij betrokken zijn.

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen