Consumenten blijven teveel betalen voor orthodontie dankzij NZa

0
288

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Consumentenbond vinden het een slechte zaak dat de 34 procent verlaging van de orthodontietarieven is uitgesteld. Het uitstel van de verlaging kon voorkomen worden door tijdig onderzoek naar de tandartstarieven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Consumenten blijven hierdoor te veel betalen voor beugels.
De orthodontisten hebben de NZa in de tang, zo stellen Consumentenbond en ZN. De geplande tariefsverlagingen vervallen doordat orthodontisten dreigen zich massaal uit te schrijven uit het specialistenregister. De Consumentenbond en ZN vinden het belangrijk dat onderzoek naar de tarieven en inkomsten van orthodontisten gedegen gebeurt, maar willen dat de NZa een termijn noemt waarop consumenten eindelijk meer duidelijkheid krijgen. Positief staan de Consumentenbond en ZN tegenover het voornemen om de tandarts- en orthodontietarieven voor beugelbehandelingen gelijk te trekken.

Kostenonderzoek uit 2010 liet zien dat de opbrengsten van orthodontisten inmiddels nog iets hoger zijn dan uit onderzoek in 2007 bleek. Toch hebben de resultaten nog niet tot een reeel tarief voor consumenten geleid en schommelen de tarieven in de mondzorg al jaren.

Bron: Consumentenbond en ZN