Consumenten blijven teveel betalen voor orthodontie dankzij NZa

Array

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Consumentenbond vinden het een slechte zaak dat de 34 procent verlaging van de orthodontietarieven is uitgesteld. Het uitstel van de verlaging kon voorkomen worden door tijdig onderzoek naar de tandartstarieven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Consumenten blijven hierdoor te veel betalen voor beugels.
De orthodontisten hebben de NZa in de tang, zo stellen Consumentenbond en ZN. De geplande tariefsverlagingen vervallen doordat orthodontisten dreigen zich massaal uit te schrijven uit het specialistenregister. De Consumentenbond en ZN vinden het belangrijk dat onderzoek naar de tarieven en inkomsten van orthodontisten gedegen gebeurt, maar willen dat de NZa een termijn noemt waarop consumenten eindelijk meer duidelijkheid krijgen. Positief staan de Consumentenbond en ZN tegenover het voornemen om de tandarts- en orthodontietarieven voor beugelbehandelingen gelijk te trekken.

Kostenonderzoek uit 2010 liet zien dat de opbrengsten van orthodontisten inmiddels nog iets hoger zijn dan uit onderzoek in 2007 bleek. Toch hebben de resultaten nog niet tot een reeel tarief voor consumenten geleid en schommelen de tarieven in de mondzorg al jaren.

Bron: Consumentenbond en ZN
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen