Kan een dikke dokter wel een goede dokter zijn?

Array

Dikke dokter, dikke patient
Kan een dikke dokter wel een goede dokter zijn? Mag een arts ook zondigen? Eigenlijk niet. De dokter moet het goede voorbeeld geven. Maar de meeste mensen zeggen ook adviezen op te volgen van dikke en rokende dokters. Als de dokter echter stevig drinkt ligt dat anders, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

De dokter met een kegel wordt niet vertrouwd, de dokter moet het goede voorbeeld geven. Maar roken, te veel eten en te weinig bewegen, kunnen wel door de beugel. Voor twee derde van de mensen is de ongezonde leefstijl van de dokter dan geen reden zijn adviezen te negeren. Wel zijn mensen met dezelfde zwaktes als de dokter eerder geneigd zijn advies op te volgen dan mensen met een gezonde leefstijl. Samen zondigen schept kennelijk een band. Dikke of rokende patienten zouden dikke of rokende dokters moeten zoeken en omgekeerd.

Eten, bewegen, roken en drinken
Zestig procent van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en heeft daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseert daarom te breken met een ongezonde leefstijl. Zorgverleners moeten mensen aanspreken op te veel eten, te weinig bewegen, roken en drinken. Maar ook zíj kunnen er een ongezonde leefstijl op na houden. De onderzoekers keken of de leefstijl van een arts hem parten speelt bij het adviseren van patienten.

Onderzoek
De uitkomsten zijn gebaseerd op een onderzoek onder 540 leden van het VGZ-verzekerdenpanel van het NIVEL. Zij vulden een online vragenlijst in met een aantal vragen en stellingen over hun eigen leefstijl, die van de arts en vertrouwen. Zo konden de onderzoekers hun lichaamsgewicht, rook- en drinkgedrag bepalen en hun mening over de betrouwbaarheid van onmatige dokters.

Publicatie De dikke dokter en de dikke patient. Mag een arts ook zondigen? Sonja Wendel, Romy E. Bes, Judith D. de Jong, Francois G. Schellevis en Roland D. Friele. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2897

Expert/contactpersoon

Bron:Nivel

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen