Advies Capaciteitsorgaan: Meer artsen opleiden!

Array

Advies: instroom in de meeste vervolgopleidingen omhoog; instroom initiele opleiding geneeskunde naar 3.100
De afgelopen 10 jaar is het aantal geregistreerde medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, en Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) sterk toegenomen. De gestegen instroom in de betreffende vervolgopleidingen is hier de oorzaak van. Toch zal de instroom in de vervolgopleidingen onder invloed van feminisering en een verder toenemende vraag nog verder moeten toenemen. De adviezen over de instroom (vanaf 2012) zijn: 1.197 tot 1.415 voor de medisch specialisten, 720 voor de huisartsen, 143 voor de sociaal geneeskundigen (binnen de subsidiestromen van VWS), 109 voor de specialisten ouderengeneeskunde, en 16 voor de AVG. Om hierin op termijn te kunnen voorzien zal de instroom in de initiele opleiding geneeskunde moeten toenemen naar 3.100.
Bij deze instroomadviezen is ervan uitgegaan dat taakherschikking van de arts naar de verpleegkundig specialist/ physician assistant bevorderd wordt. Bij de medisch specialisten is dit als een optie aangeboden. Indien deze optie wordt gebruikt wordt in totaal een instroom van 650 studenten in de opleidingen tot verpleegkundig specialist/ physician assistant geadviseerd.
Daarnaast wordt in dit rapport ook over de mondzorg een integraal instroomadvies gegeven. Geadviseerd wordt om jaarlijks 374 tandartsen, 358 mondhygienisten, 16 kaakchirurgen en 9 orthodontisten in de initiele respectievelijk vervolgopleidingen in te laten stromen. Op deze manier wordt een evenwicht tussen zorgvraag en zorgaanbod gehandhaafd. De taakherschikking van de tandarts naar de mondhygienist wordt de komende jaren verder uitgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat er tevens taakherschikking van tandarts naar praktijkassistente plaatsvindt.

Het adviesonderdeel “instroom in de initiele opleiding tandheelkunde”zal niet eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden. De huidige jaarlijkse instroom aan de drie faculteiten bedraagt 240. 

Capaciteitsplan 2010  Hoofdrapport

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen