Onverwachte steun voor Dr. Yep

Array

De nieuwe zorggids Dr. Yep heeft de steun gekregen van ZonMw. De keuzegids vergroot de transparantie in de gezondheidszorg, stelt de wetenschapsorganisatie.

Rangordes
Dr. Yep bevat routeplanners voor 32 aandoeningen, de resultaten van een reeks mysteriebezoeken en persoonlijke verhalen van patienten. In de keuzegids staan ook rangordes, onder meer die van ‘Beste voorzieningen’ en ‘Patientbeleving’.

Erasmus MC
Het Erasmus MC haalt bij veel beoordeelde aandoeningen 3,5 van de 4 sterren. Het Erasmus MC staat bij Dr. Yep op plaats 14 van de 30 beste ziekenhuizen van Nederland. Op financieel gebied is het Erasmus MC het een na beste, stelt de zorggids.

Opmerkelijk
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde de nieuwe gids ‘een heel goed initiatief’ en ‘uitermate belangrijk’, net als de ranglijsten van het AD en Elsevier. De steun van ZonMw aan Dr. Yep is opmerkelijk. Wetenschappers, ook die van het Erasmus MC en iBMG, zijn vaak terughoudend met ranglijsten. Ze stellen dat kwaliteit van de gezondheidszorg moeilijk meetbaar is en dat het meten vol valkuilen zit.

Sterftecijfers
Sterftecijfers bijvoorbeeld zeggen veel over welke patienten een ziekenhuis behandelt, en niet zozeer of de artsen daar goed zijn. Een ziekenhuis met hoge sterftecijfers kan beter zijn dan een met lage.

Omstreden
Zelfs de oordelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn enigszins omstreden. De inspectie baseert haar uitkomsten vaak op kleine aantallen patienten per ziekenhuis. Dit vergroot de kans op statistische onzekerheid.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen