E-consult voor ALS-patiënt nu mogelijk

Array

Op 10 januari start Neurologie als eerste afdeling binnen het UMC St Radboud met e-consulten voor patienten met ALS. ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose, een aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Het e-consult is een nieuwe toepassing binnen de digitale poli voor ALS-patienten. Zij kunnen daarmee thuis vanachter de computer direct vragen stellen aan hun behandelaars. Een enorme doorbraak voor deze groep patienten, want door krachtsverlies in hun spieren zijn ze niet altijd in staat om regelmatig het ziekenhuis te bezoeken, of telefonisch gesprekken met hun arts te voeren.

Hoe werkt het?
De patient kan alle mogelijke vragen stellen die met zijn ziekte te maken hebben. De vragen komen eerst bij de neuroloog, of de revalidatiearts van het ALS-team. Is het een specifieke vraag, dan kan de arts besluiten de vraag ter beantwoording voor te leggen aan een van de andere teamleden. Bijvoorbeeld op vragen over spraakstoornissen, voeding, training, of aanpassingen reageert de verpleegkundige, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut, dietist of maatschappelijk werker. Uiterlijk binnen drie werkdagen krijgt de patient antwoord.

Een e-consult is een volwaardig medisch consult, met vragen en antwoorden over en weer tussen patient en zorgverlener. Altijd is de patient initiatiefnemer en de arts degene die het consult afsluit. Binnen afzienbare tijd, nog dit jaar, komen de e-consulten automatisch in het EPD.

Meer gebruik digitale poli
Het UMC St Radboud behandelt per jaar een kleine honderd nieuwe patienten met ALS. Het gaat dus om een relatief kleine groep, maar de ernst van de ziekte is vergelijkbaar met die van multiple sclerose, een veel bekendere neurologische aandoening. Tot nu toe maakte ongeveer een vierde van de patienten gebruik van de digitale poli. Naar verwachting wordt dit percentage veel hoger door de komst van e-consulten.

De ALS-polikliniek van het Radboud is onderdeel van het Neuromusculair Expertise en Consultatie Centrum (NECC) en van de afdeling Revalidatie. De polikliniek maakt ook deel uit van het ALS Centrum Nederland. Dit is een samenwerkingsverband tussen het UMC St Raboud, het AMC Amsterdam en het UMC Utrecht.

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen