Milieuongevallendienst (MOD) van het RIVM doet nog steeds onderzoek

Array

Er komt een gezondheidsonderzoek onder de hulpverleners die betrokken waren bij de brand in Moerdijk woensdag. Dat zei Peter van der Velden, burgemeester van Breda en voorzitter van het Regionaal beleidsteam Midden-en West-Brabant, zaterdag tijdens een persconferentie. Van der Velden heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gevraagd om een gezondheidsonderzoek onder omwonenden.

Inzet Milieuongevallendienst bij brand Moerdijk
De Milieuongevallendienst (MOD) van het RIVM kan ingezet worden bij ongevallen waarbij mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen. De MOD beschikt over geavanceerde meetapparatuur waarmee ter plekke metingen kunnen worden gedaan. De MOD is ook ingezet bij de brand in Moerdijk.

De MOD maakt onderdeel uit van het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi). Daarin zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd, zoals KNMI, RIKILT, Waterdienst en TNO. Gezamenlijk wordt informatie verzameld over mogelijke gevaren voor volksgezondheid en milieu. De informatie en adviezen worden door het BOT-mi aan het zogeheten bevoegd gezag – de coördinerende instantie – gerapporteerd. Het bevoegd gezag kan daarmee eventuele maatregelen nemen.

Op de avond van de brand (5 januari) heeft de MOD metingen gedaan op verschillende locaties rond de plaats van de brand. Bij het bepalen van de locaties voor het verrichten van de metingen kijkt men bijvoorbeeld waar de rookpluim heengaat en waar de stank te ruiken is. Op deze locaties zijn onder meer luchtmetingen gedaan en monsters van gras en gewassen genomen.

Ook op de dagen na de brand worden op verschillende locaties metingen gedaan naar stoffen die vrij zijn gekomen. De locaties worden bepaald aan de hand van de manier waarop de rookpluim zich heeft verspreid. Dit gebeurt op basis van gegevens van het KNMI en modelberekeningen voor verspreiding. Verder wordt nagegaan of mensen roetneerslag hebben waargenomen en op welke plaatsen dat is gebeurd. Op deze manier kan achterhaald worden waar naar verwachting de meeste (roet)deeltjes zijn neergekomen. Hier worden monsters genomen van de bodem en gewassen, zoals gras, spruiten en boerenkool. Deze monsters worden onder andere onderzocht op aanwezigheid van dioxines. Dergelijke analyses nemen enkele dagen in beslag.

Burgemeester Van der Velden van Breda heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gevraagd om een gezondheidsonderzoek onder omwonenden. ‘Er is veel onrust bij de betrokkenen en omwonenden’, zei hij. Het RIVM zou al onderzoek doen, maar dat bericht werd later ingetrokken.

Er worden ondertussen nog steeds elk uur metingen gedaan in het oppervlaktewater en in de lucht na de brand in Moerdijk woensdag

Het centrum Gezondheid en Milieu (cGM) van het RIVM onderhoudt contacten met de GGD’en de geneeskundig advieseur gevaarlijke stoffen (GAGS) van de GHOR, Het cGM maakt deel uit van de responsorganisatie van het RIVM met als opdracht GGD’en, de GHOR en het bevoegd gezag te ondersteunen, voor een belangrijk deel door het geven van adviezen over de gezondheidskundige aspecten van het incident, zoals adviezen over gezondheidsonderzoek en (psychosociale) nazorg. Het cGM en de MOD werken hierbij nauw met elkaar samen.

De resultaten van de analyses worden door het BOT-mi gerapporteerd aan het bevoegd gezag. Het RIVM maakt zelf geen (tussentijdse) resultaten bekend. Dat gebeurt vooral via de regionale voorlichtingsdiensten zoals de Gemeente Moerdijk en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Zie voor meer informatie over de brand in Moerdijk ook de website www.crisis.nl

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen