Algemene hartritmestoornis behandelen met katheterablatie succesvol

Array

Patiënten met een algemene hartritmestoornis vertoonden met katheterablatie verbeteringen van de symptomen en levenskwaliteit in vergelijking met behandeling met geneesmiddelentherapie
Volgens gegevens die vorige week gepubliceerd werden in Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes, meldden patiënten met een algemene hartritmestoornis, atriumfibrillatie genaamd, die met behulp van de NAVISTAR® THERMOCOOL®-katheter met katheterablatie werden behandeld, na een jaar duidelijk minder klachten en een aanzienlijk verbeterde levenskwaliteit dan patiënten behandeld met antiaritmische geneesmiddelen.
Atriumfibrillatrie, of AFib zoals dit meer algemeen wordt genoemd, is de meest wijdverbreide hartritmestoornis, die naar schatting wereldwijd 20 miljoen mensen aandoet. Het is ook een van de meest algemene oorzaken van beroerte onder mensen van 65 jaar en ouder. Gemiddeld hebben patiënten met AFib een significant verminderde levenskwaliteit in vergelijking met de algemene bevolking, en hun verslechtering kan vergelijkbaar zijn met die van patiënten die lijden aan een ernstige chronische ziekte, zoals nieraandoeningen en hartfalen.
Tijdens cardiale ablatie wordt er een katheter in het hart ingebracht en door de katheter wordt energie toegevoerd aan die gebieden van de hartspier die het afwijkende hartritme veroorzaken. Deze energie “koppelt” de route van het afwijkende ritme los. De NAVISTAR® THERMOCOOL®-katheter, geproduceerd door Biosense Webster, Inc, is de enige ablatiekatheter die is goedgekeurd door de Food and Drug Administration van de VS voor de behandeling van voor medicijnen refractaire terugkerende symptomatische paroxysmale AFib, als deze wordt gebruikt met de CARTO® navigatiesystemen. NAVISTAR® THERMOCOOL®-katheter en het CARTO® – navigatiesysteem zijn sinds 1998, respectievelijk 1994, voorzien van het CE-merk.
De primaire studiegegevens gepubliceerd in JAMA in januari 2010 toonden aan dat na een jaar 66% van de patiënten behandeld met katheterablatie vrij bleef van gedocumenteerde symptomatische AFib, in vergelijking met 16% van de patiënten behandeld met medische therapie, waarnaar ook algemeen wordt verwezen als antiaritmische geneesmiddelen of AAD’s (95% CI: 0,19, 0,47; P < 0,001).
Een substudie-analyse, op 17 november 2010 gepubliceerd in Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes, toont aan dat de levenskwaliteitscores die 10-20% onder de normen van de bevolking lagen, zoals gemeten door een algemeen gebruikt gezondheidsonderzoek dat Medical Outcomes Study Short Form-36 (SF-36) heet, voor patiënten behandeld met ablatie terugkeerden naar de bevolkingsnormen, maar niet veranderden met medicijnen. Bovendien namen de symptoomfrequentie- en ernstscores, gemeten met behulp van de AF- symptoomchecklist (AF Symptom Checklist) met meer dan 50% af in de ablatiegroep, maar bleven ongewijzigd in de geneesmiddelgroep.
“Een diepgaande analyse van de onderzoeksgegevens onthulde dat 9 van de 10 specifieke metingen van de levenskwaliteit en symptoombelasting – alle behalve lichamelijke pijn – voor de bestudeerde bevolking superieur waren in de groep behandeld met katheterablatie, in vergelijking met de geneesmiddelengroep,” zei Matthew Reynolds, MD, MSc, hoofdonderzoeker voor de substudie en leidende auteur, en medisch directeur van de Economics and Quality of Life Assessment Group aan het Harvard Clinical Research Institute in Boston. “Deze verschillen bleven voor de duur van het onderzoek aanhouden en werden sterk geassocieerd met terugkerende aritmie, die veel vaker voorkwam in de antiaritmische geneesmiddelengroep. Deze uitslagen dragen bij aan een groeiende hoeveelheid literatuur die aantoont dat katheterablatie bij correct geselecteerde patiënten de levenskwaliteit meer verbetert dan antiaritmische medicijnen.”
AFib: Groeistatistieken en huidige behandelingsopties
AFib is de meest wijdverbreide hartritmestoornis, en toch worden slechts naar schatting 110.000 patiënten per jaar behandeld door middel van ablatie. De meeste patiënten met AFib worden tegenwoordig behandeld met AAD’s ofschoon de medicijnen bij ongeveer de helft van hen de AFib-klachten niet controleren.
“De resultaten van deze studie verschaffen belangrijke informatie voor patiënten met AFib en hun artsen omdat deze aantonen dat een effectieve behandeling van AFib door een interventie als ablatie de ernst van hun klachten kan verminderen en de kwaliteit van hun leven kan verbeteren,” zei Dr. Reynolds.
In 2006 adviseerden de toonaangevende medische gemeenschappen met inbegrip van de American Heart Association, American College of Cardiology en de European Society of Cardiology, katheterablatie als tweedelijnstherapie voor AFib.
Naast zijn rol als hoofdonderzoeker voor deze substudie-analyse, krijgt Dr. Reynolds een vergoeding voor zijn diensten als lid van de gezondheidsbeleidsadviesraad van het bedrijf en biedt hij andere adviserende diensten.
Informatie over Biosense Webster, Inc.
Biosense Webster, Inc., een bedrijf van Johnson & Johnson, pionierde meer dan 30 jaar geleden op het gebied van de elektrofysiologische diagnostische katheters en bevindt zich nog steeds in de voorste gelederen van de industrie als innovatieve leverancier van geavanceerde diagnostische,    therapeutische    en    lokaliserende    hulpmiddelen.    Als    de    leider    in navigatiesystemen en ablatietherapie omvat de technologie van Biosense Webster, Inc. de grootste geïnstalleerde base navigatiesystemen wereldwijd in toonaangevende ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Met zijn eigen producten verandert het bedrijf de manier waarop elektrofysiologen aritmie diagnosticeren en behandelen. Biosense Webster, een divisie van Johnson & JohnsonMedical SA, Waterloo, België, is de Europese gemachtigde vertegenwoordiger van Biosense Webster, Inc.

Bron: Biosense Webster, Inc.

JnJ Medical

Restoring the joys of life, als resultaat van onze gezamenlijke activiteiten. Dát is waar we naar streven. Een inspirerende missie voor één van de grootste toeleveranciers van ziekenhuizen in de Benelux. Johnson & Johnson Medical werkt samen met ziekenhuizen en zorginstellingen aan het optimaliseren van de zorg vanuit haar core business: medische producten, instrumenten en services.

In alles wat we doen streven we naar hoogwaardige kwaliteit, professionaliteit en naar duurzame contacten met onze partners.
’s Werelds meest omvangrijke healthcare fabrikant

Met kantoren in Dilbeek (B) en Amersfoort voorziet Johnson & Johnson Medical het merendeel van de ziekenhuizen in de Benelux van producten en services van DePuy, Ethicon en Ethicon Endo-Surgery.

Johnson & Johnson Medical is onderdeel van Johnson & Johnson, ’s werelds meest omvangrijke en veelzijdige fabrikant van healthcare producten en leverancier van aanverwante diensten.
Ruim 100 jaar ervaring

Met ruim 100 jaar ervaring concentreert de ‘Johnson & Johnson family of companies’ zich op de medische, consumenten- en farmaceutische markt met een sterke focus op onderzoek gebaseerde en technologie gedreven producten. Tekenend voor het bedrijf zijn het decentraal management, de lange termijn visie en het werken volgens de ethische principes vervat in het Credo.

De werknemers van Johnson & Johnson werken samen met partners in de gezondheidszorg en bereiken met hun portfolio dagelijks miljarden mensen wereldwijd. En, zolang er mensen zijn van wie de gezondheid te wensen over laat blijven wij streven naar innovatie.

Recente artikelen