Acute opname afdelingen, waarom niet bij alle ziekenhuizen?

Array

Enkele jaren geleden ontwikkelde Ad Vaartjes binnen de Universiteit Maastricht het concept van de Acute Opname Afdeling (AOA). Alle spoedopnamen vanwege bijvoorbeeld acute buikpijn, een CVA of een trauma gaan in dat concept vanaf de Spoedeisende Hulpafdeling naar één en dezelfde afdeling. Werkzame artsen en verpleegkundigen hebben op die afdeling een extra-training en in de loop der tijd extra ervaring met het omgaan met spoedpatienten en hun familie.

Vaartjes probeerde het concept uit in het Atrium Ziekenhuis te Heerlen, waar een AOA tot op de dag van heden leidt tot kwaliteitsverhoging en kostenverlaging. Later ging Vaartjes werken voor het Medisch Centrum Alkmaar, reed met de Raad vaan Bestuur naar Limburg en kreeg ook daar een AOA van de grond. Na de victorie in Alkmaar begonnen nog drie andere ziekenhuizen ermee. Op dit moment draait er bijvoorbeeld een geweldige AOA in het Rode kruis Ziekenhuis te Beverwijk in nauwe samenhang met het Brandwondencentrum aldaar, dat ook vele acute patienten ziet.

Vaartjes en zijn samenwerkingspartner en arts Coen Ruijs bespraken de oorzaken, waarom de AOA’s zich niet sneller verspreiden over de Nederlandse ziekenhuizen. Wij hadden verwacht, dat na een paar jaren geen vijf maar een stuk of dertig AOA’s zouden functioneren. Ikzelf formuleerde twee oorzaken : 1. Het ontbreken van een goed overtuigend verhaal. Er is nog geen robuuste evaluatie geweest van de vijf ziekenhuizen met een AOA met vijf vergelijkbare ziekenhuizen zonder AOA. 2. Medisch specialisten hebben geen korte termijn voordelen van een AOA: ze hebben bijvoorbeeld langere looptijden omdat hun patienten niet meer op hun eigen afdeling liggen.

Lezer, als u  andere verklaringen heeft waarom de verspreiding van de AOA stagneert, stuurt u  mij dan een mail op [email protected] Tijdens het zorgpadencongres op 28 januari bespreekt Marianne Acampo de AOA in het Beverwijk ziekenhuis. Wellicht draagt die lezing bij tot een hogere verspreidingssnelheid. Wilt  u   naar dit congres? Wilt  u  alles weten over zestien goede voorbeelden om kwaliteit en tegelijk doelmatigheid van patientenzorg te verbeteren? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘Aankomende congressen’ en op ‘Zorgpadencongres’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen