Pieter Omtzigt: Patiënten altijd inzage in hun medisch dossier

Array

Zodra het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) wettelijk van kracht wordt, moeten mensen inzage kunnen hebben in hun eigen dossier. Dat vindt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Hij benadrukte dit deze week tijdens een debat over de vorderingen met het EPD. “Als alleen artsen en apothekers erin kunnen, dan is het geen patientendossier, maar een doktorendossier. Maar je eigen medische gegevens gaan over jou en zijn niet van de dokter of de apotheker.

Volgens Omtzigt moeten de gegevens via een landelijk punt beschikbaar zijn, en niet via de sites van zorgverleners. Minister Schippers bedacht dit als veilige tussenstap, omdat inloggen met DigiD op een landelijke site niet betrouwbaar betrouwbaar zou zijn. Het CDA is altijd voorstander geweest van het EPD als middel voor het verbeteren van kwaliteit en veiligheid in de zorg. Om het vertrouwen van mensen in het EPD te vergroten, worden nu diverse mogelijkheden toegevoegd. Zo kun je een sms-je ontvangen op het moment dat je dossier geraadpleegd wordt, en kun je zelf beslissen of je dossier volledig openbaar is, of dat bepaalde zaken afgeschermd worden. Omtzigt: “Op zich zijn dat goede opties, maar wij vragen ons wel af of afscherming de veiligheid ervan niet verkleint. Bepaalde informatie kan cruciaal zijn als je plotseling moet worden opgenomen of geopereerd. Hier moet wel goed over nagedacht worden.”

Om de veiligheid van het EPD te laten testen, heeft de minister hackers uitgenodigd te proberen het systeem te kraken. Op die manier kunnen voordat het definitief in werking treedt de weeffouten eruit gehaald worden. “Veiligheid en het waarborgen van privacy zijn heel belangrijk voor het draagvlak in de samenleving voor het EPD. We zijn blij dat de minister hier zulke duidelijke maatregelen in neemt”, aldus Omtzigt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Pieter Omtzigt: Patiënten altijd inzage in hun medisch dossier"

  1. Persoonlijk zou ik als patient ook een mededeling willen kunnen toevoegen. In mijn geval zou dat zijn: dossier 90% onvolledig.
    Na verkeersongeval jarenlange revalidatie, maar deels door verzekering betaald, vrijwel alle academische ziekenhuizen in NL bezocht voor specialismen op het ene botje en het andere gewricht. In Zwitserland 3 keer geopereerd, zwitsers zijn virtuozen met botten. Mooiste en nuttigste ontdekking in NL waren Orthomanuele artsen. Ook allemaal uit eigen zak en naar eigen inzicht afpraak gemaakt. Slechts karig overleg met huisarts, en dan vanuit het Gooi naar Drenthe verhuizen en nog
    ’s naar Overijssel. De huisarts kijkt me verwachtend aan als ik ’s kom. Want mijn dossier zit in m’n geheugen!

    Ik zal hierin niet uniek zijn.
    Daarom is het gewenst iets toe tekunnen voegen. Zoals ‘voor verdere informatie vraag patient.’

Comments are closed.

Recente artikelen