Training `Oog en oor voor kwaliteit van leven’

Array

Slechter zien en slechter horen. Moeten ouderen dat gewoon accepteren? Dat is wel wat veel ouderen zelf denken. Toch is er iets aan te doen! Bij 63% van de bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen is verbetering van het gehoor mogelijk. En bij 42% van de bewoners is verbetering van het zicht mogelijk. Vilans, kenniscentrum langdurende zorg en het PON, kennisinstituut op het sociale domein bieden daarom de training `oog en oor voor kwaliteit van leven’.

Waarom worden veel oog- en oorproblemen dan niet aangepakt? “Ouderen zeggen vaak niet dat ze slecht horen of zien. Ze accepteren het als iets dat hoort bij het ouder worden. Maar het kan ook zijn dat ze het niet door hebben, omdat het langzaam slechter gaat,” aldus Elly van Haaren projectleider bij Vilans, kenniscentrum langdurende zorg. Simpele oplossingen
Vaak weten ouderen en verzorgenden niet dat een oog- of oorprobleem heel makkelijk te verhelpen is. Wies Arts van het PON heeft ervaring op dit gebied: “Soms is het uitspuiten van de oren al voldoende. Een andere keer blijkt een hoortoestel niet goed afgesteld, is de batterij op of is het toestel kapot gegaan zonder dat iemand dat merkt.” Ook oogproblemen zijn vaak eenvoudig op te lossen. “Ouderen dragen bijvoorbeeld een slechte bril of lopen onnodig rond met staar, terwijl dat met een nieuwe bril of eenvoudige operatie te verholpen is.”

Signaleringslijst van Het PON
De training `oog en oor voor kwaliteit van leven’ is bedoeld voor kwaliteitsmedewerkers, middenkaderfunctionarissen en opleidingsfunctionarissen in verpleeg-en verzorgingshuizen. Tijdens de training leren zij hoe zij zelf een training kunnen geven aan verzorgenden in hun organisatie. In zo’n training leren zij zorgmedewerkers hoe zij met behulp van de signaleringslijst problemen kunnen signaleren. Ook wordt aandacht besteedt aan de bejegening naar clienten en de samenwerking met audiciens en optometristen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen