Nieuwe aanpak scootmobielen

Array

WMO Adviesraad waardeert Tilburgse invulling compensatieplicht
Het college heeft deze week besloten om het verstrekken van scootmobielen anders aan te pakken. Het beschikbare geld wordt slimmer ingezet. De gemeente Tilburg kan daardoor blijven voldoen aan de compensatieplicht volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo Adviesraad heeft positief gereageerd op de nieuwe aanpak.

Proef in Reyshoeve
In 2011 start een proef in woon-zorgcomplex de Reyshoeve in de Reeshof. Daar hebben 39 bewoners een scootmobiel. Straks kunnen zij op elk gewenst tijdstip één van de scootmobielen lenen uit een centrale pool. Het voordeel voor de gebruikers is dat hun eigen bijdrage voor de scootmobiel vervalt. En dat ze geen omkijken meer hebben naar de scootmobiel. De concierge die de uitleen verzorgt, maakt de scootmobielen namelijk schoon, laadt de accu op en pompt de banden op. De scootmobielgebruikers worden intensief betrokken bij de uitvoering van de proef. Als de proef een succes is, volgen ook andere woon-zorgcomplexen.

Binnenstad
Ook wil de gemeente in de Binnenstad een depot van scootmobielen inrichten. Dat is bedoeld voor mensen die met de Regiotaxi naar de stad komen. Zij kunnen daar een scootmobiel lenen om de dag door te brengen in de binnenstad.

Er komen verder bijeenkomsten in de wijken, waar gebruikers met medewerkers van de gemeente bespreken of hun scootmobiel nog steeds voldoet. Ook krijgen ze dan tips voor veilige deelname aan het verkeer. Ondertussen voert leverancier Harting-Bank het preventief onderhoud van de scootmobielen uit.

Grote scootmobiel
De gemeente gaat minder vaak een grote scootmobiel verstrekken. Ook worden dubbele vervoersvoorzieningen geschrapt. Gebruikers van een grote scootmobiel mogen dan ook geen gebruik meer maken van het goedkope Wmo-tarief voor de Regiotaxi. Hun scootmobiel stelt hen immers in staat om 45 km af te leggen. Verder wordt het persoonsgebonden budget lager. Dat was tot nu toe gebaseerd op de nieuwwaarde, maar voortaan gaat de gemeente uit van de prijs van een opgeknapte tweedehands scootmobiel.

Achtergronden
In 2010 heeft de gemeente Tilburg 780 scootmobielen verstrekt. In totaal hebben 2.200 Tilburgers een scootmobiel in bruikleen. Daarnaast krijgen 70 Tilburgers een persoonsgebonden budget waarmee ze zelf een scootmobiel regelen. Het verstrekken van scootmobielen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Volgens deze wet moet de gemeente mensen compenseren, die door hun beperkingen niet in staat zijn om zelfstandig te wonen of deel te nemen aan de samenleving. De vraag naar scootmobielen stijgt, terwijl het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krimpt. Volgens de in de raad vastgestelde programmabegroting moet Tilburg in 2011 343.000 euro besparen op scootmobielen.

Bron: Gemeente Tilburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen