Aflevering Slimme netwerken

Array

dinsdag 15 februari 21.25 uur Nederland 2
Het slimste netwerk is onderdeel van ons allemaal: onze hersenen. De winnaars van de Labyrint Publieksprijs bij de Academische Jaarprijs wijden hier hun onderzoek aan. Dit onderzoek houdt zich bezig met een zeer specifiek soort van storingen die op kunnen treden in ons slimme netwerk: aanvalsziekten.

Iedereen is wel bekend met hoofdpijnaanvallen, slaapaanvallen en flauwvallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen? Professor Ferrari en zijn onderzoeksgroep van het LUMC werken in een uitzonderlijke combinatie van laboratorium- en praktijkonderzoek aan oplossingen voor deze vaak onderschatte ziekten.

Hoewel we met zekerheid kunnen zeggen dat onze hersenen het slimste netwerk zijn, snappen we nog weinig van de werking ervan.  Als we ziekten willen genezen, moeten we wel de bron begrijpen. Het onderzoek in Leiden werpt al vruchten af: ze komen steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten. Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich weer automatisch herstellen.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen