Inspectie waarschuwt voor kopen van geneesmiddelen op internet

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseert consumenten om geen geneesmiddelen te kopen via internet, zonder recept van een arts en tussenkomst van een apotheek. Zonder controleerbare herkomst kunnen consumenten niet vertrouwen op de veiligheid van de geneesmiddelen. De inspectie ondersteunt dan ook de waarschuwing van de Consumentenbond in de uitzending van Uitgesproken EO donderdagavond.

Inspectie treedt op
De inspectie treedt op tegen illegale handel in receptgeneesmiddelen in Nederland, zeker als er een apotheker of arts bij betrokken is. Met de beperkte opsporingscapaciteit die zij heeft, zoekt de inspectie ook actief naar illegale activiteiten. Zo is eind 2010 een handelaar in illegale internetpillen opgepakt. Tegen hem heeft de inspectie proces verbaal opgemaakt en hij zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Over enkele weken komen twee verdachten voor de rechter wegens het illegaal toepassen van het zwangerschapshormoon HCG in een afslankkliniek. Ook heeft de inspectie onlangs een apotheker voor de tuchtrechter gebracht die geneesmiddelen afleverde aan patienten die hij niet kende, op recept van een buitenlandse arts. De geneesmiddelen waren besteld via internet. Daarnaast is de inspectie op dit moment enkele illegale handelaren op het spoor. Daarover kunnen echter nog geen details gegeven worden.
De inspectie richt zich op in Nederland gepleegde strafbare feiten en werkt indien nodig nauw samen met buitenlandse partners. De inspectie heeft alleen bevoegdheden in Nederland. Illegale handel in geneesmiddelen is echter een wereldwijd probleem.

Aanscherping Geneesmiddelenwet
Om meer mogelijkheden te hebben, heeft de inspectie aangedrongen op aanscherping van de Geneesmiddelenwet. Volgens die wet is het op dit moment niet verboden om receptgeneesmiddelen te koop aan te bieden. Wel verboden is handelen in en op voorraad hebben van receptgeneesmiddelen. De inspectie heeft daarom aangedrongen op het eveneens strafbaar maken van het te koop aanbieden. Deze week is de aanscherping van de Geneesmiddelenwet behandeld in de Tweede Kamer. Volgende week wordt de kwestie besproken in het Europese Parlement in Straatsburg.

Campagne van VWS en inspectie
Omdat het bestrijden van de handel in illegale receptgeneesmiddelen zo moeilijk is, is het belangrijk om consumenten te waarschuwen voor de risico’s van zelf receptgeneesmiddelen kopen via internet. Daarom heeft het ministerie van VWS in samenwerking met de inspectie een campagne opgezet die in november 2010 is gestart. Op www.internepillen.nl is meer te vinden over deze overheidscampagne.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen