Healthy Aging

Array

“Ouder worden is geen bedreiging, het biedt juist nieuwe mogelijkheden zowel sociaal als economisch. Bedrijven zullen moeten innoveren. Gezondheidszorg moet uitgebreid en aangepast worden en voor iedereen toegankelijk blijven”, aldus Merkies. “Iedere burger, jong of oud moet in de toekomst actief kunnen blijven. Het is daarom van groot belang dat structureel onderzoek naar deze nieuwe mogelijkheden worden uitgevoerd.”PvdA-europarlementarier Judith Merkies organiseerde samen met de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) de conferentie “Healthy Ageing – A European Priority: The Dutch Perspective”. Zij ontving Eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn’s, verantwoordelijk voor onderzoek, innovatie en wetenschap, en Eurocommissaris voor gezondheid, John Dalli.Het was een strategische keuze om aan te geven dat gezondheidsonderzoek en gezond leven haar grootste prioriteiten zijn. “Onderzoek naar ouder worden is van politiek, sociaal en economisch belang voor de Europese Unie. Niet dat ouder worden op zich een probleem is, wel hoe we een oudere bevolking gezond kunnen houden. Ziektes en handicaps door ouderdom zijn een gevaar niet alleen voor individuen, ook voor de samenleving. Dat kunnen we aanpakken door vernieuwend beleid op diverse fronten.” Zij kondigde aan dat twee werkgroepen aan de slag gaan om al in oktober 2010 met beleidsvoorstellen te komen.

Eurocommissaris John Dalli benadrukte op zijn beurt dat er geen kloof mag zijn tussen arm en rijk in gezondheid. “Iedereen heeft het recht om gezond oud te worden. Dat hoort hoog op de Europese agenda te staan, wat mij betreft komt het zo hoog mogelijk.”

Nederland geeft intussen het goede voorbeeld. Vooraanstaand medische onderzoekscentra zijn bezig met toenemende vergrijzing en de gevolgen daarvan. Zo is er o.a. uitgebreid onderzoek naar Alzheimer, diabetes en obesitas. Gegevens worden verzameld via de biobanken, bio-imaging (x-ray, echo, scan e.a. ) en klinisch onderzoek.
Merkies riep de aanwezige Nederlandse onderzoekers op om met concrete voorstellen te komen voor beter en toegepast Europees onderzoek.

Bron: Judith Merkies, Europarlementarier PvdA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen