Zelfmanagement in de geestelijke gezondheidszorg staat centraal op vrijdag 12 mei
ArrayHet onderwerp zelfmanagement in de zorg staat volop in de belangstelling. Patienten worden gestimuleerd om meer en meer eigen regie te voeren over hun gezondheid. Dat is goed voor de patient en goed voor de behandeling. Er zijn echter nog veel vragen en dilemma’s over aanpak van zelfmanagement. Soms lijkt het erop dat iedere instelling en iedere professional op zijn eigen houtje goed bezig is, maar onvoldoende kennis neemt van ervaringen en onderzoeksresultaten van elders. Want ook in de somatische zorg bij bijvoorbeeld patienten met diabetes en COPD speelt zelfmanagement een grote rol.
Zo blijkt dat het bij zelfmanagement draait om de volgende tien punten:
1. voldoende kennis van de aandoening bij patient en familie
2. tijdige signalering dat het psychisch niet goed zit
3. kennis en vaardigheden om met de aandoening om te gaan
4. het vermogen bij patienten en familie om bij crisissituaties handelend op te treden
5. durf en zelfvertrouwen bij patient en familie om medicatie enigszins aan te passen als dat nodig is
6. voldoende kennis van het beschikbare zorg- en hulpaanbod bij patient en familie
7. voldoende motivatie om een gezonde, desnoods aangepaste leefstijl in acht te nemen
8. voldoende zelfvertrouwen bij patient en familie dat het leven met een psychische aandoening ertoe doet 9. voldoende invloed van de patient en familie om samen met de behandelaar te beslissen over de meest wenselijke therapie
10. Voldoende financiele middelen, huisvesting en sociaal netwerk om zelfmanagement te kunnen uitvoeren.
Dit zijn tien punten die in diverse studies van het Julius Centrum en het Trimbos-instituut aan de orde zijn. Het vraagt nog het nodige pionierswerk om al deze punten goed in de praktijk te brengen. Er staan immers vele wegen open om zelfmanagement bij patienten met psychische problemen te bevorderen, zoals motivatie bevorderend interviewen door de hulpverlener, psycho-educatie door GGZ-instellingen, websites waarmee informatie met lotgenoten hulpverleners en familie kan worden uitgewisseld, activiteiten van patientenorganisaties zoals Het Zwarte Gat, IT applicaties voor telemonitoring en spoedhulp-op-maat opgezet door GGZ instellingen.
Maar welke methode werkt en welke niet of minder? Dat is nog niet duidelijk, want vele ervan zijn nog onvoldoende geevalueerd. Om ervaringen en kennis over zelfmanagement bij patienten met psychische problemen met elkaar te delen en dilemma’s met elkaar te bespreken vindt het congres Zelfmanagement van patienten met psychische problemen op 12 mei plaats in het congrescentrum Educatorium te Utrecht. Vier belangrijke partijen in de geestelijke gezondheidszorg treden op als organisatoren: het Trimbosinstituut, de GGZ Westelijk Noord Brabant, de GGz Breburg en het Julius Centrum van het UMC Utrecht.
Zij werkten intensief samen bij het ontwikkelen van een uitgebreid, op internet gebaseerd project om zelfmanagement te bevorderen. Op het congres presenteren zij de eerste, voorlopige en globale, onderzoeksresultaten en ervaringen. Maar dat is lang niet alles. De vier genoemde partijen zochten contact met tal van collega’s die hard werken aan het bevorderen van zelfmanagement. Velen accepteerden een uitnodiging om plenaire lezingen en workshops te geven.
U treft het programma elders in deze brochure aan. Graag zien de vier partijen uw komst op 12 mei in Utrecht tegemoet. Kom met ons uw kennis en ervaring delen en raak in één dag op de hoogte van alle recente ontwikkelingen daarin. Want zelfmanagement is meer dan ooit nodig voor
1. het welzijn van de patient en diens familie
2. de effectiviteit van behandeling van hulpverleners en
3. het voorkomen van onnodige GGZ-kosten.
Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’. Lees de uitgebreide brochure en schrijf u in. Dit congres was oorspronkelijk gepland op 3 december 2010. Dat is uitgesteld omdat onze eigen project over zelfmanagement nog niet gereed was. Dat is het nu wel. Er is nu prachtige software beschikbaar plus ervaringen van patienten en professionals. Wie zich al voor 3 december had aangemeld, ontvangt apart bericht.
Guus Schrijvers