Staatsheroïne boekt resultaat

Array

Een selecte groep verslaafden reageert goed op de heroïne, die wordt verstrekt in vijftien instellingen. Psycholoog Peter Blanken promoveert vrijdag 25 februari na twaalf jaar onderzoek naar deze patientengroep. Het gaat om mensen die meer dan vijf jaar verslaafd zijn en niet goed reageren op het methadonprogramma, ondanks actieve deelname. Door de blijvende behoefte aan heroïne verkeren ze in een ongezonde omgeving met ongezonde leefgewoonten.

‘Dankzij de heroïneverstrekking verbetert de helft van deze groep aanzienlijk op psychisch, lichamelijk of sociaal vlak, tegenover ongeveer een kwart in de methadongroep’, aldus Blanken. Niet iedere verslaafde heeft er baat bij, patienten die eerder een afkickpoging hebben ondernomen, reageerden beter op de medische heroïne. De stof heroïne veroorzaakte in het onderzoek weinig ernstige lichamelijke bijwerkingen. ‘Wat dat betreft is roken of drinken schadelijker voor het lichaam’, aldus Blanken. ‘Het risico voor de gezondheid zit hem in de hardnekkige afhankelijkheid die bij veel mensen optreedt.’ Lees verder in  Medisch ContCT/Heleen Croonen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen