Babysterfte in Groningen en Friesland het hoogst

Array

Het aantal baby’s dat voor, tijdens en vlak na de geboorte overlijdt, is in het noorden hoger dan in de rest van Nederland. Per duizend geboorten scheelt het twee sterfgevallen. Limburg en Noord-Brabant scoren het laagst (gemiddeld 9,2 gevallen per duizend geboorten). Dat is de uitkomst van een studie van onderzoekers van het Amsterdamse AMC en het UMC Groningen. Volgens onderzoekers van het AMC in Amsterdam en het UMC Groningen is er een duidelijke relatie met de afstand, die de moeder moet afleggen als ze tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet. Vaak is die reistijd twintig minuten of meer. Ook spelen de sociaal-economische status een rol, en hoe verloskundigen of gynaecologen de zwangerschap hebben begeleid.

Babysterfte per provincie

Provincie Babysterfte per 1000 geboorten
Friesland11,3
Groningen11,1
Zeeland10,6
Flevoland10,4
Utrecht10,2
Zuid-Holland10,1
Gelderland9,9
Overijssel9,8
Noord-Holland9,6
Drenthe9,5
Limburg9,2
Noord-Brabant9,2
LANDELIJK9,9

Volgens de onderzoekers blijkt dat moeders in de provincies met de hoogste babysterfte (Friesland, Groningen, Zeeland en Flevoland) later in de zwangerschap een verloskundige of andere deskundige inschakelen voor advies en begeleiding. In Groningen speelt de lage sociaal-economische positie van veel vrouwen een rol.

De onderzoekers pleiten ervoor om het voor aanstaande moeders in dunbevolkte gebieden aantrekkelijker te maken om in het ziekenhuis te bevallen. Nu geldt er voor vrouwen met een laag risico op complicaties een eigen bijdrage om poliklinisch te bevallen. De onderzoekers willen dat die heffing wordt geschrapt. Daarbij willen ze dat aanstaande moeders al snel voorlichting en begeleiding krijgen van bijvoorbeeld een verloskundige.

Bron: NTVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen