Bezoeker ziekenhuis wil maaltijd bij patiënt

Array

Zorg moet vooral inspelen op langdurig familiebezoek
Bezoekers van patienten in ziekenhuizen gaan vaak op bezoek bij een bekende zonder eerst (goed) te eten. Een kwart van hen zou graag bij een patient op de kamer mee willen kunnen eten. De meeste ziekenhuizen bieden geen goede maaltijden voor deze bezoekers die vaak langdurig rond etenstijd van huis zijn. Intomart GfK onderzocht voor Marfo, maaltijdproducent, de behoefte aan maaltijden van bezoekers in ziekenhuizen.

Bezoekers eten over het algemeen niets tijdens ziekenhuisbezoek, met name omdat zij ‘geen trek’ hebben. Van het bezoek zou 25% evenwel in de patientenkamer willen kunnen mee-eten. Vooral bezoekers die familieleden opzoeken en wel iets in het ziekenhuis kopen om te eten, zouden het liefst een echte maaltijd op de kamer van de patienten nuttigen. De interesse is vooral hoog onder mensen die vaak op ziekenhuisbezoek gaan, in de avond, bij familie, in een academisch ziekenhuis en bij kraambezoek. Daarbij is de gezondheid van de maaltijd van groot belang. Ook kant-en-klaar maaltijden moeten volgens de bezoekers verse en natuurlijke ingredienten bevatten.

Opvallend is dat de meeste bezoekers ziekenhuismaaltijden over het algemeen als gezond beschouwen (90%). Ook valt op dat degenen die het liefst mee willen kunnen eten in de leeftijdsgroep 30-45 jaar vallen. De leeftijdsgroep 50+ heeft nog een significant slechter beeld van ziekenhuismaaltijden dan de jongere groep. Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers tot een bedrag van EUR 8,75 willen betalen voor een maaltijd, bij voorkeur met pin.

Herman Schaap, algemeen directeur Marfo, het moederbedrijf van Chef Martin dat maaltijdconcepten ontwikkelt voor de zorg: ‘In de Verenigde Staten zagen wij een publicatie over service in ziekenhuizen waaruit bleek dat het aanbieden van maaltijden aan bezoekers hoog werd gewaardeerd. Wij wilden weten of ook in Nederland mensen in het ziekenhuis willen mee-eten en hoe zij dat dan het liefst willen. Op basis daarvan kunnen wij ziekenhuizen helpen met het opzetten van de juiste programma’s voor warme maaltijdvoorziening. Als mensen samen eten, eten ze beter en voelen zij zich prettiger. Dat is goed voor patient, bezoeker en ziekenhuis. Het door ons ontwikkelde á la carte roomservice concept dat veel ziekenhuizen al voor patienten inzetten, leent zich door de eenvoud en flexibiliteit goed voor uitbreiding naar een maaltijdservice voor de bezoeker.’

Over Marfo
Marfo (sinds 2007 onafhankelijk van Martinair) bereidt in Lelystad complete gerechten voor onder meer gezondheidszorg, luchtvaartmaatschappijen en catering. Marfo zoekt constant naar nieuwe wegen om gasten, patienten en bewoners lekkere, gezonde, authentieke en maaltijden te serveren, van hoge culinaire kwaliteit. Aan het hoofd van de ontwikkelkeuken staat meesterkok Pascal Jalhay. In zijn Creadôme creeert hij eerst alle gerechten in het klein om ze daarna in het groot te vertalen. De maaltijden (beeld) zijn gevarieerd: van Hollandse kost tot de meest exquise Oosterse schotels, halal- en dieetgerechten. Voor zorginstellingen en ziekenhuizen ontwikkelt Marfo onder de naam Chef Martin innovatieve voedingsconcepten. Marfo bereidt goede vriesverse maaltijden, met meer dagelijkse kwalitatieve keuze voor de individuele patient, bewoner of gast. De bereiding gebeurt zoveel mogelijk duurzaam met behoud van kwaliteit en tegen een realistische prijs. Bij Marfo en Chef Martin werken circa 250 mensen. Zie ook www.marfo.com.

Meer achtergrondartikelen en beeld: http://pressdoc.com/p/000brx
of via http://pressdoc.marfo.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen