Kankervrije periode van vijf jaar als selectiecriterium voor aanwerving bij Defensie is discriminerend

Array

In Belgie heeft N-VA senator Patrick De Groote  een wetsvoorstel ingediend dat de discriminatie door de overheid van ex-kankerpatienten bij sollicitaties moet opheffen. Een aantal overheidsdiensten, waaronder Defensie, hanteren namelijk nog steeds een kankervrije periode van vijf jaar als selectiecriterium bij de aanwerving van hun rekruten. “Compleet absurd”, stelt senator De Groote. “Mensen uitsluiten op basis van hun medisch verleden is discriminerend en in strijd met de privacywet. En misschien nog het meest in strijd met het gezond verstand!” De Groote wil de wetgeving aanpassen zodat men bij rekrutering niet langer rekening kan houden met het medisch verleden van een kandidaat.

Zelfs wanneer een rekruut bij Defensie slaagt voor alle fysieke uithoudingsproeven en andere testen, is hij verplicht een vragenlijst in te vullen over zijn gezondheid. Blijkt daaruit dat de rekruut de afgelopen vijf jaar met kanker werd geconfronteerd, wordt hij of zij automatisch uitgesloten. Een vals negatief antwoord kan zelfs leiden tot een gerechtelijke vervolging. Zo werden in 2008 alvast twee sollicitanten uitgesloten omdat de periode van vijf jaar na de laatste behandeling nog niet verstreken was en één persoon omdat hij nog in behandeling was. In 2009 waren er half november al vier uitgesloten wegens een verleden met kanker.

Nochtans verbiedt de Belgische wetgeving bij aanwerving elke vorm van medische, genetische of biologische tests of mondelinge informatievergaring die de kans op een erfelijke ziekte zouden kunnen voorspellen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit voor behandelde kankerpatienten anders moet zijn. De kans op hervallen is immers ook gebaseerd op analyses waarvan de voorspellende waarde statistisch en dus niet individueel van aard is. Bovendien beschouwt de wetgever testen op seropositiviteit in een aanwervingsprocedure als onwettig wegens onethisch. Maar ondertussen worden ex-kankerpatient wel openlijk gediscrimineerd.

Los van de vraag of de overheid het recht heeft te rekruteren op basis van een medisch verleden, is de ‘vijf jaar’ als criterium voor genezing van kanker ondertussen ook voorbijgestreefd. “Terwijl verzekeringsmaatschappijen en oncologen een voortdurende dialoog voeren waarbij tabellen worden ontwikkeld per kanker die per stadium de kans op genezing weergeven volgens de laatste wetenschappelijke evoluties, blijft de overheid zelf een botte, arbitraire vijfjarenregel toepassen”, zegt De Groote. “Alsof de wetenschappelijke bestrijding van kanker er niet elke dag op vooruit gaat.”

Het leger beroept zich op een uitzondering in de Europese regelgeving die stelt dat de overheid een onderscheid mag invoeren indien dit anders de veiligheid van het land in gevaar kan brengen. “Alsof het eventueel hervallen van één of twee rekruten plots de veiligheid van het land in gevaar zal brengen”, reageert De Groote. “Dat is toch absurd.”

Arbeidscontrolegeneesheer kolonel Lemmens liet onlangs in een interview in de Artsenkrant (18 februari 2011, in bijlage) weten dat hij het initiatief van Senator De Groote voluit steunt. Volgens Lemmens schendt defensie de geest van de antidiscriminatie- en de arbeidsgeneeskundewetgeving met haar selectiecriteria en dient dit dringend aangepakt te worden. Bijlage: application/pdf icon art.kolonelLemmens.pdf

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen