Prostaatcentrum zuidwest Nederland geopend

Array

Erasmus MC en Sint Franciscus Gasthuis werken samen op het gebied van prostaatkanker.
Sinds kort kunnen patienten met (verdenking op) prostaatkanker terecht in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland. Dit centrum is een samenwerking tussen het topklinische ziekenhuis Sint Franciscus Gasthuis en het universitair medisch centrum Erasmus MC. Door de realisatie van het centrum worden expertise, ervaring en kunde van beide ziekenhuizen gebundeld, waardoor de kwaliteit en snelheid van de geboden zorg wordt bevorderd.

Patient centraal
De medisch specialisten die betrokken zijn bij het Prostaatcentrum zuidwest Nederland, hadden al enige tijd het ideaal om multidisciplinaire zorg te bieden aan patienten met prostaatkanker. Een werkwijze waarbij de patient centraal staat met een team van experts om hem heen van urologen, radiotherapeuten en oncologen. Zij worden ondersteund door radiologen, pathologen en klinisch chemici. Het team wordt versterkt door urologisch-oncologieverpleegkundigen en researchverpleegkundigen. Zij hebben zich gespecialiseerd in begeleiding en informeren van patienten met prostaatkanker.

Behandelingen
Elke patient krijgt een behandeling die het beste bij zijn situatie past. In samenspraak wordt gekozen voor één van de vele behandelingsvormen die het Prostaatcentrum biedt, zoals Da Vinci Robotchirurgie, de bestralingsrobot (Cyberknife), minimaal invasieve chirurgie, inwendige bestraling (Brachytherapie) en chemo- of hormonale therapie. Patienten die ergens anders worden behandeld, kunnen ook bij het Prostaatcentrum zuidwest Nederland terecht voor een second opinion.

Expertisecentrum
Het doel van het centrum is om, naast multidisciplinaire zorg, te innoveren door te investeren in ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en therapie. Het Prostaatcentrum doet zelf onderzoek. Hierdoor is het als expertisecentrum op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van prostaatkanker. Daarnaast worden nieuwe onderzoeken (trials) aangeboden, waarbij patienten na toestemming gedurende het behandeltraject worden geregistreerd. Hierdoor wordt de zorg voor patienten met prostaatkanker verbeterd, niet alleen voor de huidige, maar ook de toekomstige generatie.

Openingscongres
Op dinsdag 19 april 2011 wordt van 14.00 tot 18.00 uur een openingscongres gehouden in de Laurenskerk in Rotterdam. Tijdens dit congres spreken de specialisten van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland over prostaatkanker en het Prostaatcentrum. Later dit jaar wordt een informatieavond voor patienten georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op www.prostaatcentrumzwn.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen