MRSA-bacterie op afdeling 1, ziekenhuis Bernhoven locatie Oss

Array

Op verpleegafdeling 1 van ziekenhuis Bernhoven locatie Oss is bij een patient, die onlangs op deze afdeling verbleef, de MRSA bacterie vastgesteld. Bij controle in eerste kring blijkt ook een medewerker besmet te zijn. Om verdere verspreiding van de MRSA bacterie te voorkomen is per direct een opnamestop voor afdeling 1 afgekondigd en zijn alle protocollaire maatregelen genomen. Geplande opnames worden verwezen (indien mogelijk) naar locatie Veghel.

Testen van patienten en personeel
Het is belangrijk dat alle patienten en medewerkers die op deze afdeling hebben gelegen of hebben gewerkt zo snel mogelijk worden getest. Een team van medewerkers van ziekenhuis Bernhoven neemt met betrokkenen medewerkers contact op om naar het ziekenhuis te komen om op MRSA getest te worden. In de loop van de week kan uitsluitsel worden gegeven over eventuele verspreiding van de besmetting. Dan kan ook bepaald worden of eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn.

Op afdeling 1, Interne/oncologie/cardiologie en longziekten geldt tot die tijd een opnamestop. De geplande opnames worden verwezen naar ziekenhuis Bernhoven locatie Veghel.

Bezoeken van de afdeling
De dienst Hygiene en Infectiepreventie heeft alle protocollaire maatregelen genomen die bij een dergelijke situatie horen. Zowel medewerkers van afdeling 1 als van andere afdelingen mogen de afdeling betreden en verlaten mits goede handhygiene toegepast wordt bij het verlaten van de afdeling. Bezoek krijgt instructies na het bezoeken van de patienten op de afdeling om de handen te desinfecteren en daarna het ziekenhuis te verlaten, om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Achtergrondinformatie over MRSA
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Het is een echte ‘ziekenhuisbacterie’, met name voorkomend in buitenlandse ziekenhuizen. In het ziekenhuis liggen veel patienten met wonden en er wordt veel antibiotica gebruikt. Dit alles maakt dat de MRSA zich met name in het ziekenhuis kan handhaven.

Als iemand met MRSA besmet is, zal deze besmetting slechts zelden een infectie veroorzaken. In dit opzicht lijkt de MRSA op de gewone huidbacterie, die wij allemaal in grote getale bij ons dragen. Een MRSA is niet agressiever dan de gewone vergelijkbare huidbacterie.
Omdat MRSA buiten het ziekenhuis meestal wordt verdrongen door de gewone huidbacterie, hoeft men er hier geen rekening mee te houden. In het ziekenhuis komen echter relatief veel infecties voor en krijgt de MRSA door antibioticumgebruik soms juist de voorsprong boven de gewone huidbacterie. Dit is de reden dat er alleen in het ziekenhuis een aantal maatregelen genomen worden.

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de receptie van ziekenhuis Bernhoven locatie Oss,  telefoon 0412-621911.

Recente artikelen