Nieuwe inzichten in overgang van dierlijke virussen naar menselijk griepvirus

Array

Van varkens- naar Mexicaanse griep
Veranderingen in dierlijke griepvirussen kunnen ervoor zorgen dat ze overspringen naar de mens. Tot nu toe zijn dit soort veranderingen vooral onderzocht bij vogelgriepvirussen. Veel minder bekend zijn de wijzigingen die nodig zijn om een virus over te laten springen van varkens – de oorsprong van het Mexicaanse griepvirus – naar mensen. Virologen van de Universiteit Utrecht onder leiding van Peter Rottier en Xander de Haan hebben nu de veranderingen in het Mexicaanse griepvirus onderzocht. Deze studie geeft nieuwe inzichten in de overstap van (varkens)virussen op mensen.
Een virus maakt gebruik van het eiwit haemagglutinine om zich te binden aan een gastheercel. Het eiwit werkt in feite als een soort ‘sleutel’. Het ‘slot’ van de gastheercel waarin deze sleutel past is een suiker. Waarschijnlijk zijn veranderingen in de sleutels nodig om het virus aan te passen aan de sloten van een nieuwe gastheer – om een dierenvirus dus te laten veranderen in een variant waar ook mensen ziek van worden. Door een vergelijking van de eiwitten van het Mexicaanse griepvirus met die van een varkensvirus, hebben de onderzoekers inzicht gekregen in dit aanpassingsmechanisme.

Verrassend verschil

Opvallend is dat de binding tussen het eiwit haemagglutinine en de suikers bij het Mexicaanse virus veel minder sterk is dan bij het varkensvirus. Twee aminozuurveranderingen in het eiwit zijn verantwoordelijk voor dit verschil, concluderen de Utrechtse onderzoekers. Met deze ontdekking is de ontrafeling van de interactie tussen de virussleutels en gastheersloten een stap dichterbij. Nu de verschillen in werking tussen de sleutels van beide virussen gevonden zijn, kunnen virologen gaan uitzoeken in welke mate deze bijdragen aan de overstap van het virus op mensen.

Het onderzoek van de Utrechtse virologen staat beschreven in een artikel dat is verschenen in The Journal of Biochemical Chemistry.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen