Meer borstvoeding meer brains

Array

Wel of geen borstvoeding geven is voor veel moeders een dilemma. Soms lukt het ook gewoon niet om praktische of gezondheidsredenen. Ben je zwanger en denk je er over om straks borstvoeding te geven? Heb je andere vragen over je zwangerschap of loop je in je post natale fase tegen vragen en andere zaken aan? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij kan je vragen beantwoorden, advies geven en samen met jou kijken waar de oplossingen liggen.

Zoogdieren geven ‘borstvoeding’ voor een hele lange periode, de hersenen van hun nageslacht groeien ook meer. Dit zou kunnen verklaren waarom menselijke baby’s zo lang afhankelijk blijven van hun moeder.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder mensen en 127 soorten zoogdieren, blijkt ook dat borstvoeding erg goed is voor de hersenontwikkeling. Dit ondersteunt het advies van de WHO dat baby’s de eerste 6 maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding zouden moeten krijgen, gevolgd door borstvoeding in combinatie met andere levensmiddelen totdat ze ongeveer 2 zijn.

De onderzoekers van de universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk hebben ontdekt dat hersenomvang in verhouding tot lichaamsomvang heel erg gelinkt is aan ‘moederlijke investering’; de tijd die een moeder haar baby heeft gedragen en hoe lang zij haar kind borstvoeding geeft. De duur van de zwangerschap bepaalt de hersenomvang tijdens de geboorte en de lengte van de borstvoedingsperiode bepaalt hoe lang de hersenen nog doorgroeien.

Als voorbeeld: Mensen hebben zwangerschappen van negen maanden en geven borstvoeding tot ongeveer max. 3 jaar. Dit is nodig om de groei van de hersenen te stimuleren die bij volwassenen 1300 cc groot zijn. Edelherten hebben ongeveer hetzelfde lichaamsgewicht als mensen maar zijn maar 7 maanden zwanger, ze geven daarna zo’n 6 maanden borstvoeding. Hun volwassen hersenomvang in 220 cc, zes maal kleiner dan menselijke hersenen.

“We weten al dat soorten met grotere hersenen zich langzamer ontwikkelen, later volwassen worden en langer leven maar het verband tussen hersenen en andere factoren was nooit echt duidelijk”: Aldus hoofdonderzoeker Robert Barton.
“Een theorie is dat grotere hersenen invloed hebben op de levensduur omdat ze het dier flexibeler maken om goed te reageren op onvoorspelbare uitdagingen.” Maar de huidige lange levensduur kan ook komen doordat we onze begrijpende en cognitieve vaardigheden beter hebben ontwikkeld”

Voor meer informatie over je zwangerschap kan je contact opnemen met Care for Women

Recente artikelen