Reactie KNMG op verwerpen wetsvoorstel EPD

Array

Het verwerpen van het wetsvoorstel EPD vandaag door de Eerste Kamer mag niet het einde betekenen van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg via een landelijke infrastructuur zoals het Landelijk Schakel Punt.
Dit dreigt als deze landelijke infrastructuur wordt beeindigd, zoals een door de Kamer aangenomen motie bepleit. De KNMG vindt dit buitengewoon onwenselijk.

Zorgpas

De Kamer nam tevens een motie aan over de veiligheid van regionale systemen, met aandacht voor een onderzoek naar de ontwikkeling van een zorgpas die beter tegemoet zou komen aan de rechten van de patient. Een poging om met een zorgpas de uitwisseling te regelen is echter al vele jaren geleden misgelopen.

Regionale initiatieven
De KNMG vindt het een goede zaak dat LHV, NHG, VHN en KNMP verkennen hoe (regionale) initiatieven voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens verder kunnen worden ontwikkeld. Deze organisaties hebben hierover afspraken gemaakt met het ministerie van VWS en ontvangen hiervoor subsidie. Dit traject kan nu niet opeens worden stilgelegd.

Alternatieven

Volgens de KNMG zijn er zeker drie alternatieve juridische oplossingen om gebruik te kunnen (blijven) maken van het LSP, zoals ook LHV, NHG, VHN en KNMP wensen. Daar is voldoende wettelijke basis voor. De KNMG en andere zorgorganisaties zijn graag bereid om in een gesprek met de minister de mogelijkheden te verkennen om met de landelijke infrastructuur door te gaan.

Handreiking

Vooralsnog doen zorgverleners er verstandig aan om bij het uitwisselen van patientgegevens de Handreiking Privacy bij regionale uitwisseling van patientengegevens (KNMG, KNMP, NHG en VHN, september 2010) te volgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen