Waarom hebben vrouwen meer stress vóór de menstruatie?

Array

Hormoonschommelingen tijdens de menstruele cyclus gaan vaak gepaard met veranderingen in gedrag en gemoedstoestand. Aan de ene kant kunnen vrouwen dan somberder en geïrriteerder zijn vlak voor de menstruatie, aan de andere kant kunnen zij juist meer zin in eten of seks hebben en energieker zijn. Lindsey Ossewaarde onderzocht met behulp van beeldvormende technieken (functionele en structurele MRI) welke hersengebieden mogelijk ten grondslag liggen aan deze verscheidenheid aan premenstruele klachten. Het blijkt dat gezonde jonge vrouwen die niet aan de pil zijn, vlak voor de menstruatie gevoeliger zijn voor stress. Dit gaat gepaard met veranderingen in activiteit in hersengebieden die belangrijk zijn voor het reguleren van emoties. Tevens neemt het volume van dit hersengebied, de amygdala geheten, toe vlak voordat menstruatie plaatsvindt. Dit laatste verklaart ook deels de individuele verschillen in stressklachten voor de menstruatie. Lees meer over dit onderzoek in de wetenschapsagenda van 24 maart 2011.
Biografie
Lindsey Ossewaarde (Goes, 1981) studeerde klinische en gezondheidspsychologie in Utrecht en neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft bovenstaand onderzoek verricht bij het Centre for Cognitive Neuroimaging en is begeleid vanuit de afdeling Cognitive Neuroscience van het UMC St Radboud. Ze werkt als psycholoog bij GGNet in Zutphen. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Datum: donderdag 14 april 2011
Tijd: 10:00
Locatie:Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus; mevrouw drs. L. Ossewaarde
Promotors: de heer prof. dr. G. Fernández
Copromotors: de heer dr. E.J. Hermans, de heer dr. G.A. van Wingen
Titel promotie: The mood cycle: hormonal influences on the female brain

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen