Innovatie: Europa focust, terwijl Nederland fragmenteert

Array

“Het Europees Parlement focust zich op doelen, concrete oplossingen voor de drie grote gezamenlijke uitdagingen. Minister Verhagen maakt geen keuze voor concrete resultaten en gaat voor stimulering van negen economische topgebieden. Met deze fragmentatie en gemis aan gezamenlijke focus en samenwerking, wordt innovatie in Europa en in Nederland een valkuil in plaats van een ‘valley ‘ “, aldus PvdA- Europarlementarier Judith Merkies

Wil de Europese Unie haar 2020 agenda waarmaken, met meer banen en economische groei, dan moet zij haar beleid en alle financiele steunprogramma´s volledig inzetten op het stimuleren van creativiteit en het durven nemen van risico´s. Dit zegt het Innovatie-Unie rapport waarover vandaag werd gestemd in de industriecommissie van het Europees Parlement.

Merkies zegt als schrijver van het rapport over dit belangrijke speerpunt van de Europa 2020 strategie: “Iedere burger is een potentiele ‘innovator’. Dat zien we al bij Facebook en iPhone-apps. Maar om die kwaliteit naar boven te krijgen, moet het beleid niet ´top-down’. Nieuwsgierigheid en risico nemen moet beloond worden. Sociale innovatie, het actief vormgeven van arbeidsprocessen door werknemers, maakt of breekt technologische innovatie.”

De industriecommissie ondersteunt met grote meerderheid Merkies voorstel voor een ‘one-stop shop’, één toegangsloket tot alle Europese stimuleringsprogramma´s. Dit moet de complexiteit van de aanvraag wegnemen voor ondernemers, vooral voor starters, onderzoeksinstellingen, universiteiten, maar ook voor regionale en lokale overheden. Bij dit loket kan niet alleen gekeken worden naar de financieringsvraag, maar ook naar passende partners of netwerken voor samenwerking.

Recente artikelen