OLVG start 24-uurs Tele-IC bewaking op afstand in MC Zuiderzee

Array

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad beginnen met Tele-IC.
Met behulp van de tele-IC kunnen intensivisten van het OLVG (speciaal opgeleide artsen van de Intensive Care) via een digitale verbinding — op afstand — patienten behandelen in een ander ziekenhuis. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad. In de toekomst breiden we deze samenwerking uit met andere ziekenhuizen.Een specialist in Amsterdam kan dankzij die methode rechtstreeks communiceren met verpleegkundigen in Lelystad waardoor de zorg op IC’s ook in kleine ziekenhuizen op peil blijft.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en MC Zuiderzee in Lelystad starten deze maand als eerste ziekenhuizen in Europa met Tele-IC. Dit houdt in dat een intensivist van het OLVG  ’s avonds, ’s nachts en in het weekend op afstand de behandeling overneemt van patienten op de Intensive Care (IC) in een ander ziekenhuis. MC Zuiderzee in Lelystad is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van deze unieke oplossing van het OLVG. Door Tele-IC kan bij kleine IC’s de kwaliteit van de intensieve zorg 24 uur per dag worden geborgd.

Intensivist dr. Peter van der Voort van het OLVG: “Veel ziekenhuizen hebben geen niveau 3 IC die gericht is op patienten met zeer gecompliceerde en ernstige ziekten. Het OLVG heeft die wel. Op onze IC zijn continu gespecialiseerde verpleegkundigen en intensivisten aanwezig. Vanaf nu hebben we ook 24 uur per dag en 7 dagen per week een intensivist paraat die via een aantal schermen met audio-video verbinding meekijkt op de IC van MC Zuiderzee en de patient op afstand behandelt. De intensivist wordt ter plaatse ondersteund door medisch specialisten en IC-verpleegkundigen van MC Zuiderzee. Een groot voordeel is dat er op deze manier ook in de avond en nacht behandeling beschikbaar is van een intensivist op afstand in deze kleinere ziekenhuizen is. Hiermee wordt 24 uur per dag de continuïteit geborgd”.

Minder overplaatsingen nodig
Door Tele-IC is een intensivist van een niveau 3 IC van begin af aan betrokken bij de zorg voor een ernstig zieke patient. Patienten uit Flevoland die voor een levensbedreigende ziekte acuut behandeld moeten worden, kunnen hierdoor voortaan ook bij MC Zuiderzee terecht, totdat alsnog eventuele overplaatsing nodig is. Voor zowel de patient als de familie is dat een voordeel omdat er zo geen sprake is van vertraging in de behandeling of met spoed overplaatsing naar een ander ziekenhuis noodzakelijk is. Het verplaatsen van een kritisch zieke patient brengt risico’s met zich mee en mogelijk wordt kostbare tijd verspild. Tele-IC is hier hét antwoord op.

Samen werken aan betere kwaliteit van zorg
Van der Voort: “Tele-IC werkt zo goed, dat het voor de intensivist in het OLVG net is alsof hij in de IC van MC Zuiderzee aanwezig is. Door de uitstekende techniek en het hoge resolutie beeld en geluid beschikken we over alle belangrijke data en middelen om de patient ‘real-time’ te beoordelen en te behandelen. Ook als een acute situatie dreigt te ontstaan bij de patient. De medisch specialisten en verpleegkundigen in MC Zuiderzee zijn aanwezig om fysieke handelingen te verrichten en vanuit het OLVG houdt de intensivist het overzicht en stuurt het team aan”.

“MC Zuiderzee profiteert van dit innovatieve concept van het OLVG”, aldus Loek Winter, voorzitter van de Raad van Bestuur van MC Groep waar MC Zuiderzee deel van uitmaakt. “Wij zijn deze samenwerking met het OLVG aangegaan om onze patienten 24-uur per dag nog betere zorg te bieden. Wij zoeken altijd naar manieren om de zorg te verbeteren en efficienter te maken. Tele-IC geeft hier een uitstekende invulling aan”.

Efficient en kostenbesparend
In de Verenigde Staten wordt Tele-IC al jaren succesvol toegepast met bewezen resultaten op het gebied van efficiency en kostenbesparing. Onderzoek uit Amerika wijst uit dat door het gebruik van Tele-IC de opnameduur omlaag kan, de uitkomsten van de behandeling beter zijn en de kosten verminderen.

Spoedeisende geneeskunde is een belangrijk speerpunt van het OLVG. Door als eerste ziekenhuis in Europa te starten met Tele-IC wil het OLVG haar kennis, kunde en ervaring op het gebied van spoedeisende hulp delen met andere ziekenhuizen.

Over de 24-uurs bewaking op afstand van het OLVG en het MC Zuiderzee is een film gemaakt. Deze kunt u op onze site bekijken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen