Verhoogd risico op botbreuken bij gebruik bisfosfonaten is klasse-effect

Array

Verhoogd risico op botbreuken bij gebruik bisfosfonaten is klasse-effect
Er is een verhoogd risico op botbreuken van het dijbeen vastgesteld bij het gebruik van bisfosfonaten, vooral bij patienten die langdurig worden behandeld met deze geneesmiddelen. Omdat het verhoogde risico bij alle bisfosfonaten wordt gezien, is er sprake van een klasse-effect.  De balans tussen de voordelen van bisfosfonaten in de behandeling van botafwijkingen en de risico’s hiervan blijft echter positief; wel moet een waarschuwing worden opgenomen in de wetenschappelijke productinformatie (SPC en bijsluiter) van deze groep geneesmiddelen.

Dit concludeert de CHMP, het het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het CBG is vertegenwoordigd, na afronding van een herbeoordelingsprocedure voor bisfosfonaat-bevattende geneesmiddelen.

Bisfosfonaten (waaronder alendronaat, ibandronaat en risedronaat) worden ondermeer gebruikt bij botproblemen zoals hypercalciemie, osteoporose, bij preventie van botproblemen bij patienten met kanker en bij de ziekte van Paget.

Patienten die pijn in de liesstreek, het dijbeen of de heup ervaren wordt geadviseerd deze klachten te melden aan hun arts. Zij dienen onderzocht te worden op (incomplete) femurfracturen (botbreuken van het dijbeen). Artsen moeten periodiek de noodzaak voor behandeling opnieuw beoordelen bij patienten die behandeld worden voor osteoporose, met name na vijf of meer jaren van gebruik.

Meer informatie:

Press Release (Engels) European Medicines Agency (EMA)
Q&A (Engels) European Medicines Agency (EMA)

Vastgestelde SPC-tekst (Engels)
Voorgeschiedenis (Nederlands)

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen