Minder klachten tegen verpleegkundigen

Het aantal klachten tegen verpleegkundigen, dat bij de Regionale Tuchtcolleges hebben afgehandeld, is het afgelopen verminderd. Van 112 afgehandelde klachten in 2009 naar 94 in 2010. Dat blijkt uit het Jaarverslag Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 2010.

Verklaring geven
De Regionale Tuchtcolleges ontvingen in 2010 1524 klachten (1496 in 2009) en handelden 1493 klachten (1309 in 2009) af. Van de afgehandeld klachten waren 249 klachten gegrond.
Tegen verpleegkundigen zijn 87 klachten (112 in 2009) afgehandeld, tegen verpleegkundig specialisten 7 klachten (0 in 2009). Het Tuchtcollege vond daarvan 11 klachten gegrond. Zo heeft het Regionaal Tuchtcollege Groningen een psychiatrisch verpleegkundige berispt vanwege het geven van een waardeoordeel in een gerechtelijke procedure. V&VN heeft over het geven van verklaringen een handreiking uitgebracht.

Tuchtrecht
De Wet BIG, waarin het tuchtrecht is geregeld, heeft als doel de kwaliteit van de beroepsbeoefening te bevorderen en te bewaken. De tuchtrechtspraak wordt uitgeoefend door de Regionale Tuchtcolleges en in beroep door het Centraal Tuchtcollege. Er zijn vijf regionale tuchtcolleges, die gevestigd zijn in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven.
Patienten kunnen een klacht indienen tegen een BIG-geregistreerde, zoals verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Meer informatie: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen